ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Статус енергетски угроженог купца: Ево како до попуста за струју, гас и грејање

Уредбом о енергетски угроженом купцу олакшана је процедура и проширена листа корисника који могу да добију попусте на рачуне за струју, гас и даљинско грејање.

Циљ је да олашице стигну до 190.000 угрожених грађана, али је то право остварила тек трећина од тог броја, пише  Euronews
Од 17. децембра примају се захтеви за ову годину, а први резултати су испод очекиваног – у јануару је попуст на рачуне остварило тек 55.500 домаћинстава.

У јануару је највише енергетских олашица одобрено на подручју Ужица, Врања, Новог Пазара, Сомбора, Лесковца, а у Београду само 2.000. У Прокупљу је било 100 захтева мање него у истом месецу прошле године.

Ко може да конкурише?

Из Министарства рударства и енергетике кажу да је повећан износ буџетских средстава за заштиту енергетски угрожених грађана са 1,3 милијарде динара на четири милијарде динара, а поред корисника струје и гаса Уредбом су сада обухваћени и потрошачи топлотне енергије.

Право на добијање статуса угроженог купца проширено је на примаоце увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а омогућено је и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца.

Према критеријумима из Уредбе, право на стицање статуса енергетски угроженог купца имају домаћинства са једним чланом са укупним месечним примањима до 21.074 динара, породице са два члана са примањима до 33.402 динара, а за сваког следећег члана домаћинства укупни месечни приходи који се рачунају као критеријум за стицање статуса угроженог потрошача се увећавају за 12.328 динара.

Према Уредби, енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловатчасова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловатчасова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловатчасова месечно и за шесточлано и веће домаћинство до 250 киловатчасова месечно.

Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар могу рачунати на попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловатчасова месечно.

За двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловатчасова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 616 киловатчасова и за шесточлано и веће домаћинство до 770 киловатчасова месечно.

За испоручену топлотну енергију умањење месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60 процената, за двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, за четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна.

Уредба дозвољава да се права на умањење рачуна оствари без обзира на претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију.

Угрожени грађани захтеве подносе општинама и градовима по месту пребивалишта, а локална смаоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

Једноставнија процедура, али и даље слаб одзив грађана

Помоћник министарке енергетике Милан Алексић наглашава да се сада у пријави гледа месечни приход домаћинства.

„Грађани са угроженим здравственим стањем могу да аплицирају, и сеоска домаћинства сада имају промењен начин аплицирања – више се не гледа да ли имају више некретнина, сада се гледа месечни приход сеоског домаћинства“, рекао је он.

Захтев за стицање статуса енергетски угрожног купца је бесплатан, а предаје се градској управи.

Мали одзив је последица недовољне обавештености грађана, па у Министарству енергетике позивају локалне службе да појачају инфомисање потрошача о повластицама.

„Употребићемо механизме где ћемо уз помоћ других институција контролисати општине да ли се на прави начин примењује уредба и да ли помоћ долази до људи којима је она потребна“, каже Алексић.

Дешава се и да грађани немају сва документа што успорава процес одобрења захтева. Требало би да се зна да неке потврде електронски могу да прибаве и саме градске службе.

Извор: 021.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа