Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Statua na kružnom toku za stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu

Počeli su pripremni radovi na parternom uređenju za postavljanje statue na kružnom toku na ulasku u grad. Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao zadovoljstvo povodom početka radova i dodao da je sama priča o skulpturi veoma zainteresovala užičku javnost.

„Siguran sam da će realizacijom ove investicije odgovori na mnoga pitanja biti dati. Namera gradskog rukovodstva u realizaciji ove investicije je bila ta da na ulasku u grad na jedan specifičan način u autentičnom ambijentu uradimo nešto što će postati zaštitni znak Užica i što će biti prepoznatljivo na nivou cele zemlje, a i šire. Upravo sa tom namerom mi smo angažujući profesora arhitektu Vladimira Lojanicu, koji je dao svoj lični pečat i doprinos izradi projektne dokumentacije na parternom uređenju, ali i angažujući akademskog vajara gospodina Svetomira Radovića za izradu skulpture, hteli da ceo ovaj projekat zaokružimo.“

Postavljanjem statue koja će biti jedinstvena u Srbiji planirano je da se obeleži stogodišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.
Po rečima arhitekte Vladimira Lojanice, spomenik koji će objediniti dve epohe, elekticizam i modernizam, deo je inicijative koju je gradska vlast pokrenula pre godinu dana u težnji da unapredi izgled i osavremeni javni gradski prostor, njihovom rehabilitacijom, rekonstrukcijom i revitalizacijom.

Arhitekta Vladimir Lojanica

„Kompletna tektonika postamenta spomenika je proistekla iz morfologije tektonike grada Užica. Možete prepoznati kotlinu, reku u toj interpretaciji, karakteristične materijale koji proističu iz autentičnog dela tipa kamena, načina njegove obrade, do bronze i metala koji su deo savremene istorije“, navodi arhitekta Lojanica i dodaje da će pristup statui neće biti dozvoljen građanima svakodnevno već samo u posebnim prilikama i povodom obeležavanja važnih datuma kada će se uskalditi režim saobraćaja tako da se omogući bezbedan prilaz.

Vrednost investicije je oko 30 miliona dinara od kojih je 5 miliona namenjeno za izradu statue. Celokupan iznos se finansira iz gradskog budžeta. Izvođač radova je užička firma „Stabil pro“, a rok za završetak radova je 45 dana.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 17. februara do 23. februara pojačana kontrola u saobraćaju

Oglasna Tabla

Užički strelci najbolji drugog dana juniorskog Prvenstva Srbije u Nišu

Oglasna Tabla

Više sredstava za infrastrukturne projekte

Oglasna Tabla

Zlatibor na međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Oglasna Tabla

Mališani iz Požege pronašli novčanik pun para i prijavili, ali nisu znali da su pare lažne

Oglasna Tabla

Sporazum ministartsva i ASS: Atletika ponovo u školama

Oglasna Tabla

Ako ovo zasadite, sigurno ćete profitirati

Oglasna Tabla

Ručak za desetku: Krompir sa kobasicama iz rerne (VIDEO)

Oglasna Tabla