11.7 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Statua na kružnom toku za stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu

Počeli su pripremni radovi na parternom uređenju za postavljanje statue na kružnom toku na ulasku u grad. Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao zadovoljstvo povodom početka radova i dodao da je sama priča o skulpturi veoma zainteresovala užičku javnost.

„Siguran sam da će realizacijom ove investicije odgovori na mnoga pitanja biti dati. Namera gradskog rukovodstva u realizaciji ove investicije je bila ta da na ulasku u grad na jedan specifičan način u autentičnom ambijentu uradimo nešto što će postati zaštitni znak Užica i što će biti prepoznatljivo na nivou cele zemlje, a i šire. Upravo sa tom namerom mi smo angažujući profesora arhitektu Vladimira Lojanicu, koji je dao svoj lični pečat i doprinos izradi projektne dokumentacije na parternom uređenju, ali i angažujući akademskog vajara gospodina Svetomira Radovića za izradu skulpture, hteli da ceo ovaj projekat zaokružimo.“

Postavljanjem statue koja će biti jedinstvena u Srbiji planirano je da se obeleži stogodišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.
Po rečima arhitekte Vladimira Lojanice, spomenik koji će objediniti dve epohe, elekticizam i modernizam, deo je inicijative koju je gradska vlast pokrenula pre godinu dana u težnji da unapredi izgled i osavremeni javni gradski prostor, njihovom rehabilitacijom, rekonstrukcijom i revitalizacijom.

Arhitekta Vladimir Lojanica

„Kompletna tektonika postamenta spomenika je proistekla iz morfologije tektonike grada Užica. Možete prepoznati kotlinu, reku u toj interpretaciji, karakteristične materijale koji proističu iz autentičnog dela tipa kamena, načina njegove obrade, do bronze i metala koji su deo savremene istorije“, navodi arhitekta Lojanica i dodaje da će pristup statui neće biti dozvoljen građanima svakodnevno već samo u posebnim prilikama i povodom obeležavanja važnih datuma kada će se uskalditi režim saobraćaja tako da se omogući bezbedan prilaz.

Vrednost investicije je oko 30 miliona dinara od kojih je 5 miliona namenjeno za izradu statue. Celokupan iznos se finansira iz gradskog budžeta. Izvođač radova je užička firma „Stabil pro“, a rok za završetak radova je 45 dana.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla