10.2 C
Uzice
септембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Staro Užice“ u Poreskoj upravi

Odnedavno, u užičkoj Poreskoj upravi, stranke, osim što mogu pribaviti potrebna poreska dokumenta, mogu i štošta naučiti iz istorije grada. Radnik Poreske uprave i strastveni kolekcionar fotografija starog Užica, Miloš Poznanović, oplemenio je radni prostor panoima podsećajući sugrađane na znamenite Užičane i grad kakav nekad beše.

Gotovo da nema stranke koja se po obavljenom poslu ne zadrži pred fotografijama  postavljenim na mestu nekadašnjih šaltera.

Pripremili: Natalija Vidić i Duško Perić

„Baš sam se iznenadio puno, jer to bi svi rado voleli da vide u Užicu“.

„Da nema ovih slika bilo bi na neki način sumorno, ovako može da se pogledaju slike i da se nauči nešto“.

O Užicu kakvo nekad bejaše i o znamenitim Užičanima, prvim preduzetnicima i poreskim obveznicima, sa panoramom grada nekada i sada, koje je Miloš, uz pomoć prijatelja Milića Simića, izdvojio iz svoje kolekcije od preko 10.000 originalnih fotografija i razglednica.

Uz svaku fotografiju sledi i propratni tekst.

„Npr. Krčagovo se do početka prošlog veka zvalo Beširovina ili Beširovo Polje, pa su u Stjepovića luci kopajući za izradu te domaće cigle našli ostatke krčaga i od tada je Krčagovo dobilo naziv onakav kakav danas ima… Vrlo je interesantna geneza Šuljagine radnje“, kaže Miloš Poznanović, radnik Poreske uprave i kolekcionar.

Današnju pekaru sa čuvenom Šuljaginom lepinjom otvorio je Vlajko Čarapić, današnji vlasnik je Dragan Lazić, ali lepinja je ostala Šuljagina. Na fotografijama je i najbogatiji Užičanin u međuratnom periodu, trgovac stokom Petar Pržuljević, Rus Makin, koji je otvorio u Užicu prvu medicinsku ambulantu, mnogi koji su ostavili trag u varoši na Đetinji.

„Primetio sam čak kod ljudi, pošto su saznali da sam ja autor ove postvki, došli da me nešto pitaju, i suzu u oku, jer su videli nekog svog pretka. Imam ponuda od starih Užičana da mi donesu i oni neke fotografije sa raznim legendama, koje ću ja naravno skenirati i ostaviti u svojoj kolekciji, ali sve one otkrivaju možda neku novu priču“, kaže Miloš.

Postavku u Poreskoj upravi Miloš će dopuniti i pričom o poreskim dokumentima kao svoj poklon ustanovi u kojoj radi punih 38 godina, uporedo skupljajući fotografije i razglednice. 

Izvor:rts.rs/Pripremili: Natalija Vidić i Duško Perić/foto:print scr

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla

Startap centri u Užicu, Priboju i Arilju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Rok za prijavljivanje vršnjačkog nasilja 24 sata

Oglasna Tabla