20.8 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Staro Užice“ u Poreskoj upravi

Odnedavno, u užičkoj Poreskoj upravi, stranke, osim što mogu pribaviti potrebna poreska dokumenta, mogu i štošta naučiti iz istorije grada. Radnik Poreske uprave i strastveni kolekcionar fotografija starog Užica, Miloš Poznanović, oplemenio je radni prostor panoima podsećajući sugrađane na znamenite Užičane i grad kakav nekad beše.

Gotovo da nema stranke koja se po obavljenom poslu ne zadrži pred fotografijama  postavljenim na mestu nekadašnjih šaltera.

Pripremili: Natalija Vidić i Duško Perić

„Baš sam se iznenadio puno, jer to bi svi rado voleli da vide u Užicu“.

„Da nema ovih slika bilo bi na neki način sumorno, ovako može da se pogledaju slike i da se nauči nešto“.

O Užicu kakvo nekad bejaše i o znamenitim Užičanima, prvim preduzetnicima i poreskim obveznicima, sa panoramom grada nekada i sada, koje je Miloš, uz pomoć prijatelja Milića Simića, izdvojio iz svoje kolekcije od preko 10.000 originalnih fotografija i razglednica.

Uz svaku fotografiju sledi i propratni tekst.

„Npr. Krčagovo se do početka prošlog veka zvalo Beširovina ili Beširovo Polje, pa su u Stjepovića luci kopajući za izradu te domaće cigle našli ostatke krčaga i od tada je Krčagovo dobilo naziv onakav kakav danas ima… Vrlo je interesantna geneza Šuljagine radnje“, kaže Miloš Poznanović, radnik Poreske uprave i kolekcionar.

Današnju pekaru sa čuvenom Šuljaginom lepinjom otvorio je Vlajko Čarapić, današnji vlasnik je Dragan Lazić, ali lepinja je ostala Šuljagina. Na fotografijama je i najbogatiji Užičanin u međuratnom periodu, trgovac stokom Petar Pržuljević, Rus Makin, koji je otvorio u Užicu prvu medicinsku ambulantu, mnogi koji su ostavili trag u varoši na Đetinji.

„Primetio sam čak kod ljudi, pošto su saznali da sam ja autor ove postvki, došli da me nešto pitaju, i suzu u oku, jer su videli nekog svog pretka. Imam ponuda od starih Užičana da mi donesu i oni neke fotografije sa raznim legendama, koje ću ja naravno skenirati i ostaviti u svojoj kolekciji, ali sve one otkrivaju možda neku novu priču“, kaže Miloš.

Postavku u Poreskoj upravi Miloš će dopuniti i pričom o poreskim dokumentima kao svoj poklon ustanovi u kojoj radi punih 38 godina, uporedo skupljajući fotografije i razglednice. 

Izvor:rts.rs/Pripremili: Natalija Vidić i Duško Perić/foto:print scr

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla