ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА НА ТАЊИРУ

Старински рецепт за папазјанију: Некада су га јели само отмени богаташи, ево како се прави

Папазјанија је реч која се у нашем народу користи у кулинарству, али и у пренесеном значењу. У жаргону означава збрку или метеж, али је у суштини у питању јело од меса и различитог поврћа.

Грчка реч папазјанија потиче од сложенице папаз(с) у значењу отац или поп и јанија која означава чорбасто јело. Дакле у питању је татина, или попова јанија. Могла би се протумачити и као “храна за свештенство”.

Некада је била изузетно популарна као веома отмено јело у свим областима које су биле под турском влашћу. Садржала је месо припремљено на луку са обиљем поврћа. Данас, код нас, углавном симболизује скромније и једноставније јело без тачно утврђених састојака.

Код српских домаћица, универзални рецепт за папазјанију не постоји. Он је збрка свега и свачега што се тренутно може пронаћи у кухињи. Резултат је шарени бућкуриш за који се каже да “ни сама куварица не зна од чега га је направила”. Једно је сигурно: тешко да би умела да вам да тачан рецепт или поново идентично да га скува.

Како год да је спремано, у овом јелу један састојак не би требало изоставити: винско сирће, за благо киселкаст укус. Мада ни ту нема строгих правила. Што би се рекло: “Све вам је то једна страшна папазјанија!”.

Ево једног од безброј могућих рецепата за ово старинско јело:

– 1кг говеђег меса
– веза зелени
– главица целера
– 5 до 6 ченова белог лука
– 250гр црног лука
– 1/2кг кромпира
– кашика винског сирћета
– бибер у зрну
– кашичица брашна
– 1/4л воде
– со
– уље

Месо исецкајте на коцкице и кратко пропржите на уљу. Зелен исецкајте на колутове, уситните першун, целер и црни лук. Ченове белог лука очистите, али их оставите целе. Очистите и исецкајте кромпир, па све састојке ставите у лонац. Помешајте воду са сирћетом и у њу умешајте кашичицу брашна. Овим залијте састојке. Зачините, а одозго на лонац привежите дебео слој белог папира да буде добро затворено. Некада су коришћене и новине, а ви свакако можете употребити и папир за печење. Крчкајте у рерни 3 сата на 180 степени. Јело се послужите у лонцу у коме је спремано.

Наравно сви састојци су замењљиви, па шта год да вам зафали једноставно реците да је то управо ваша верзија овог јела. А ко би и приметио разлику?

Пријатно!

Фото: Јутјуб/принтскрин

Опанак

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА