ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Стари град у Ужицу: Некада је био главно српско упориште против Турака, а данас је популарна туристичка дестинација

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Током лета овај локалитет добио је нови изглед, а у току су завршни радови тренутне фазе

Симбол града Ужица вековима уназад је Стари град, који је саграђен на литици изнад реке Ђетиње. Некада је био главно српско упориште против Турака, а данас је место које радо обилазе грађани, али и бројни посетиоци из региона, јер са њега пуца величанствен поглед на читав град.

– Током свих досадашњих радова извршена је рестаурација и конзервација горњег средњег и доњег града, направљена је кула, као и казамат. Остало је да се изнад казамата уради хидроизолација и заврши уређење стазе са које ће се пружати прелеп поглед на наш град. Добили смо средства од Министарства трговине, туризма и телекомуиникација у износу од 10 милона динара за геотехничка и геомеханичка истраживања за будући мост који би требало да повеже магистралу и тврђаву. Тендер је расписан и очекујемо да ускоро добијемо извођача, како бисмо следеће године могли да кренемо у изградњу моста који ће, сам по себи, заиста бити атракција – рекао је за РИНА Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Ужица.

У реконструкцију и конзервацију до сада је уложено око 60 милиона динара. Из буџета Града издвојено је око 16 милиона, Република је преко ресорних министарстава издвојила око 35 милиона, а препознајући значај и потенцијал ужичке средњовековне тврђаве, америчка амбасада је подржала радове са око осам милиона динара.

– Када се све што је планирано заврши, биће заокружена туристичка понуда, јер ће, поред Старог града, туристи и посетиоци моћи да виде и нашу хидроцентралу, али и да, јединственом у Србији, Зеленом стазом стигну до неолитског насеља, које ће такође ускоро у потпуности бити завршено. И све то уз различите пропратне садржаје – рекао је Стојадиновић.

Према обећањима извођача радова, у наредних 10-15 дана биће завршени сви актуелни радови, али се ту они не завршавају.

– У току је израда пројеката за водену кулу и нови видиковац, па се надам да ћемо, наравно уз помоћ државе, наставити реконструкцију нашег Старог града – закључује Стојадиновић.

24седам.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић