ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Стари град у Ужицу: Некада је био главно српско упориште против Турака, а данас је популарна туристичка дестинација

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Током лета овај локалитет добио је нови изглед, а у току су завршни радови тренутне фазе

Симбол града Ужица вековима уназад је Стари град, који је саграђен на литици изнад реке Ђетиње. Некада је био главно српско упориште против Турака, а данас је место које радо обилазе грађани, али и бројни посетиоци из региона, јер са њега пуца величанствен поглед на читав град.

– Током свих досадашњих радова извршена је рестаурација и конзервација горњег средњег и доњег града, направљена је кула, као и казамат. Остало је да се изнад казамата уради хидроизолација и заврши уређење стазе са које ће се пружати прелеп поглед на наш град. Добили смо средства од Министарства трговине, туризма и телекомуиникација у износу од 10 милона динара за геотехничка и геомеханичка истраживања за будући мост који би требало да повеже магистралу и тврђаву. Тендер је расписан и очекујемо да ускоро добијемо извођача, како бисмо следеће године могли да кренемо у изградњу моста који ће, сам по себи, заиста бити атракција – рекао је за РИНА Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Ужица.

У реконструкцију и конзервацију до сада је уложено око 60 милиона динара. Из буџета Града издвојено је око 16 милиона, Република је преко ресорних министарстава издвојила око 35 милиона, а препознајући значај и потенцијал ужичке средњовековне тврђаве, америчка амбасада је подржала радове са око осам милиона динара.

– Када се све што је планирано заврши, биће заокружена туристичка понуда, јер ће, поред Старог града, туристи и посетиоци моћи да виде и нашу хидроцентралу, али и да, јединственом у Србији, Зеленом стазом стигну до неолитског насеља, које ће такође ускоро у потпуности бити завршено. И све то уз различите пропратне садржаје – рекао је Стојадиновић.

Према обећањима извођача радова, у наредних 10-15 дана биће завршени сви актуелни радови, али се ту они не завршавају.

– У току је израда пројеката за водену кулу и нови видиковац, па се надам да ћемо, наравно уз помоћ државе, наставити реконструкцију нашег Старог града – закључује Стојадиновић.

24седам.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА