Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Stari grad čeka ideju (VIDEO)

UŽICE – Užički tvrđava stara oko sedam vekova simbol je grada na Đetinji. Prošle godine počeli su radovi na konzervaciji i rekonstrukciji njenih zidina, a ideja grada Užica je da uskoro postane svojevrsna turistička atrakcija zapadne Srbije povezana u celinu sa Drvengradom i Andrićgradom.

Stara užička tvrđava podignuta je na nepristupačnom grebenu nad Đetinjom. U gornjem delu imala je polukružnu kulu, u srednjem objekte za smeštaj vojnih posada, opreme i hrane, a u donjem je vodenom  kulom bila povezana sa rekom. Više puta je rušena i ponovo utvrđivana, a konačno je onesposobljena u vreme proterivanja Turaka iz grada pre 150 godina. Osamdesetih godina prošlog veka je delimično zaustavljeno njeno obrušavanje, a prošle godine Ministarstva kulture je izdvojilo oko šest miliona dinara za konzervaciju gornjeg dela.

„Izvršili smo dersovanje zidova i obnovili  glavnu kulu na kojoj se nalazi vidikovac sa pogledom na Užice. Očekujemo da će Ministarstvo kulture opredeliti novac za nastavak radova na srednjem delu tvrđave gde ćemo polako doći do vodene kule“, rekao je prilikom završetka radova direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Ivan Milunović.

Ideja grada Užica je da se Stari grad u potpunosti konzervira što će se raditi fazno i koštaće oko 70 miliona dinara.

„Ovo je prilika da konačno uradimo konzervaciju koja će biti dugoročno održiva i prvi korak u ostvarenju ideje da Stari grad postane najveća turistička znamenitost grada Užica“, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Da bi trvđava zasijala u novom svetlu zatražene su ideje i Emira Kusturice koji smatra da bi Stari grad bio istorijsko ogledalo užičkog kraja kroz koga bi se sećali najvećih srpskih vojskovođa poput Nikole Altomanovića koji je na njoj stolovao.

„Ne može biti bolji primer kako u Srbiji treba delovati, uz rekonstrukciju nečega što je istorijsko ogledalo ovoga kraja do onoga što ono u turističkom smislu može da znači, istinom da Užice ima prvu hidrocentralu u Evropi posle Nijagare i sedam kilometara dug put starom prugom do toplih izvora i rimskih čuda. Ovo je neophodan potez da bi Užice popravilo svoj karakter”, kazao je Kusturica prilikom jedne od poseta Starom gradu.

Za nastavak radova na konezervaciji kamenog utvrđenja očekuju se sredstava od Ministarstva kulture, a za razvoj lokaliteta sredstva od projekata sa kojima je grad konkurisao kod Američke ambasade i Ministarstva trgovine i turizma.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Da li 5G mreža utiče na širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

Plave koverte stižu na adrese onih koji su služili civilnu vojsku! Ko odbije, ide na robiju 15 godina!

Oglasna Tabla

Zaražen ceo garnizon Prve brigade Vojske Srbije

Oglasna Tabla

Uhapšena dva policajca iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Intervju: Danijela Veselinović, truba je moj život; od malena pratimo se u stopu !

Oglasna Tabla

Bilbord informera osvanuo na prodavnici u centru Arilja!

Oglasna Tabla

Važno za građane Srbije: Evo na koji račun će vam leći minimalac koji isplaćuje država

Oglasna Tabla

Danas sunčano, posle podne oblačno, do 19 stepeni

Oglasna Tabla