ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

„Stari Dubrovnik i Užice“ u Narodnoj biblioteci

Na platou ispred Narodne biblioteke Užice organizovan je Okrugli sto na temu “Stari Dubrovnik i Užice”. O različitim kulturološkim vezama ova dva grada govorili su prof. dr Vidan Nikolić, redovni profesor na Pedagoškom fakultetu u Užicu, prof. dr Ljiljana Kostić, vanredni profesor na Pedagoškom fakultetu u Užicu i prof. dr Slavko Petaković, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

O Dubrovniku u svojim romanima i o tome šta ga je privuklo da piše, ali i sneva o tom gradu pričao je profesor Vidan Nikolić.

„Ja bih pre govorio, ne o posledicama, već o uzrocima odakle Dubrovnik u mojim romanima. Rođen sam u jednom zabačenom selu u Zaovinama u kome nije bilo ni struje ni vodovoda, ali je u selo došao jedan ambiciozan mlad nastavnik fizičkog vaspitanja Jovan Desnica. On nam je otprilike rekao ovako: svi morate naučiti da skijate i svi morate videti Dubrovnik. Od Zaovina do Višegrada išli smo tri sata peške, a onda vozom na tri šine, kako bi videli taj impresivan grad”, ispričao je Nikolić, opisavši Dubrovnik kao malo raskršće između kopna i mora, uzmeđu istoka i zapada, između Turske i Ugarske, između Srbije i Bosne. Inspiraciju da piše o Dubrovniku Nikolić je nalazio u narodnoj poeziji, ali i u pričama svoga brata koji je tu služio vojsku.

 

O sponi koju je Ljuba Stojanović izgradio sa ovim gradom, pre svega preko Dubrovačkog arhiva, govorila je Ljiljana Kostić. Ona je objasnila da je Dubrovački arhiv jedno od mesta koje ima izuzetan značaj za istoriju srpskog naroda i za srpsku književnost i kulturu uopšte.

„Očuvaniji je od mnogih drugih evropskih arhiva, a njegova građa je pod zaštitom od 16. veka. Užičanin Ljuba Stojanović je ostvario možda najdirektniju vezu sa Dubrovačkim arhivom. Do dana današnjeg najveći je izdavač starih srpskih spomenika koga smo ikada imali”, rekla je Kostić napomenuvši da je podršku za publikovanje starih srpskih rukopisa Stojanović imao od svojih profesora Stojana Novakovića i Momčila Ivanića. Oni su verovali da je upravo on predodređen za taj posao.

O književnim i kulturnim relacijama između Užica i Dubrovnika govorio je profesor dr Slavko Petaković. Petaković je naveo da su mnogi pisci u svoja dela utkali dubrovačke motive. Samo neki od njih su: Vidan Nikolić, Ljubomir Simović, Dobrilo Nenadić, Miloš Crnjanski, Ivan V. Lalić, Milorad Pavić, Ivo Andrić, Danilo Kiš (napisao scenario za film o Marinu Držiću koji nikada nije realizovan). Ispričao je brojne anegdote.  Jedna od njih govori o braći Vojinović, užičkim knezovima koji nikada nisu bili u Užicu.

Kompletan snimak Okruglog stola” Dubrovnik i Užice” možete pogledati na našem Youtube kanalu Narodne biblioteke Užice.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа