OGLASNA TABLA – INFO
ZANIMLJIVOSTI

Stare voćke „srpsko blago“

Stare sorte jabuka i krušaka su otporne na čađavu krastavost i druge bolesti i ne moraju da se prskaju, a odlika im je i da veoma obilno rađaju.

Uzgoj srpskih autohtonih sorti voćaka i vinove loze je ponovo zaživeo. Mnoge stare sorte su srećom sačuvane, a zbog tražnje za organskim proizvodima – uzgaja ih sve više voćara amatera, a ima i većih komercijalnih zasada.

Stare sorte jabuka i krušaka su otporne na čađavu krastavost i druge bolesti i ne moraju da se prskaju, a odlika im je i da veoma obilno rađaju. Da se podsetimo nekih sorti jabuka: kolačara, budimka, šumatovka, petrovača, senabija, šarunka… Sve su to domaće autohtone sorte koje se još nazivaju „srpskim blagom” u voćarstvu.

– Glavna prednost starijih sorti jabuka ili krušaka u odnosu na nove je u tome što, za razliku od modernih, stare ne zahtevaju puno zaštite. Danas to često podrazumeva nekontrolisanu upotrebu raznoraznih pesticida, a to zapravo ne ide nikome u korist – objašnjava Goran Antić, koji u selu Ljubava kod Kruševca ima porodični rasadnik „Profesional“.

Kada su kruške u pitanju, stare i rodne sorte su: kaluđerka, ječmenka, zimnjača, vidovača, lubeničarka, carica, arapka… Posebno mesto u bašti domaćina zauzima sorta karamanka. Odlikuje se svojom krupnoćom, visokim procentom šećera, pa je pored konzumacije pogodna i za pravljenje džemova, pekmeza i marmelada. Kao što nema šljive bez ranke, tako nema kruške bez karamanke…

– Kada birate domaće sadnice autohtonih sorti bitno je da znate kakvog je tipa zemljište, jer su određene sorte voća okalemljene prema adekvatnoj podlozi – savetuje Antić.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Snima se nastavak kultne “Žikine dinastije!”

Oglasna Tabla

Miloš Biković će ceo svoj honorar od „Košara“ pokloniti porodicama vojnika!

Oglasna Tabla

Ova banka će vam svakog dana uplaćivati 86.400 evra, ako budete poštovali dva jednostavna pravila

Oglasna Tabla

Danas je Sveti Prokopije

Oglasna Tabla

Napravite sami domaći sapun prema tradicionalnom receptu: Domaćice i danas tvrde da je nezamenljiv

Oglasna Tabla

5G mreža 100 puta brža od 4G

Oglasna Tabla

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla