OGLASNA TABLA – INFO
ZANIMLJIVOSTI

Stare voćke „srpsko blago“

Stare sorte jabuka i krušaka su otporne na čađavu krastavost i druge bolesti i ne moraju da se prskaju, a odlika im je i da veoma obilno rađaju.

Uzgoj srpskih autohtonih sorti voćaka i vinove loze je ponovo zaživeo. Mnoge stare sorte su srećom sačuvane, a zbog tražnje za organskim proizvodima – uzgaja ih sve više voćara amatera, a ima i većih komercijalnih zasada.

Stare sorte jabuka i krušaka su otporne na čađavu krastavost i druge bolesti i ne moraju da se prskaju, a odlika im je i da veoma obilno rađaju. Da se podsetimo nekih sorti jabuka: kolačara, budimka, šumatovka, petrovača, senabija, šarunka… Sve su to domaće autohtone sorte koje se još nazivaju „srpskim blagom” u voćarstvu.

– Glavna prednost starijih sorti jabuka ili krušaka u odnosu na nove je u tome što, za razliku od modernih, stare ne zahtevaju puno zaštite. Danas to često podrazumeva nekontrolisanu upotrebu raznoraznih pesticida, a to zapravo ne ide nikome u korist – objašnjava Goran Antić, koji u selu Ljubava kod Kruševca ima porodični rasadnik „Profesional“.

Kada su kruške u pitanju, stare i rodne sorte su: kaluđerka, ječmenka, zimnjača, vidovača, lubeničarka, carica, arapka… Posebno mesto u bašti domaćina zauzima sorta karamanka. Odlikuje se svojom krupnoćom, visokim procentom šećera, pa je pored konzumacije pogodna i za pravljenje džemova, pekmeza i marmelada. Kao što nema šljive bez ranke, tako nema kruške bez karamanke…

– Kada birate domaće sadnice autohtonih sorti bitno je da znate kakvog je tipa zemljište, jer su određene sorte voća okalemljene prema adekvatnoj podlozi – savetuje Antić.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Kako sam proveo raspust – nikoga ne treba da zanima“

Oglasna Tabla

Značenje imena Srbi: Interesantno je da postoji još jedan narod u Evropi koji se naziva isto kao i mi

Oglasna Tabla

Vruć talas u Grčkoj: 28 stepeni, Grci masovno na plažama

Oglasna Tabla

Američka poštanska markicka otkriva poreklo Nikole Tesle: Rešenje za sve one koji su u nedoumici!

Oglasna Tabla

„Nikako mi nije pravo da se prvo veruje detetu, a da se nastavnik smatra krivim dok ne dokaže suprotno”

Oglasna Tabla

Zašto nam deca ne znaju srpski – jure ocene, a ne znanje

Oglasna Tabla

Ko spava sa svojim psom, taj se bolje i naspava

Oglasna Tabla

Čvarci kao „suvo zlato“ Nekada sirotinjska hrana, a danas delikates koji košta i do 20 evra za kilogram, a evo i zašto

Oglasna Tabla

Tradicija duga vekovima: Evo zašto se žito poslužuje i jede na slavama i zadušnicama

Oglasna Tabla