OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Stanko Brašanac, trener OK Zlatibor: pedagogije daje rezultat

Pobedom nad ekipom Mokre Gore iz Zubinog Potoka odbojkašice Zlatibora plasirale su se u glavni žreb Kupa Srbije. Čajetinke će u 1/8 finala igrati protiv subotičkog Spartaka, jedne od ekipa iz vrha srpske ženske odbojke, a prema preliminarnim najavama, ovaj meč igraće se u Čajetini.
Jedan od kreatora ne samo skorašnjih klupskih uspeha, već i neizostavni član kolektiva od njegovog osnivanja 2002. godine je trener, Stanko Brašanac, zvanično najbolji stručnjak opštine u izboru Sportskog saveza Čajetine. Prema njegovim rečima, za rezultat u sportu potrebna je široka baza, tako da uspesi kluba kao što su plasman u Prvu B ligu i u 1/8 finala Kupa dodatno dobijaju na značaju, znajući s kolikom bazom može raspolagati mala opština poput Čajetine.
– Svaki iskren čovek nam čestita na dosadašnjim rezultatima. Jer, bez lažne skromnosti, mogu reći da je uspeh ogroman. Primera radi, u ligi imamo jedan Niš, sa 300 hiljada stanovnika, a mi imamo svega oko 3000. Ne računam tu Zlatibor, jer je tu manje domicilnog stanovništva, a i deca odatle su relativno skoro počela da dolaze u našu školu odbojke. Kup nam nije bio prioritet, ali okolnosti su nam išle na ruku, tako da je i uprava odlučila da idemo do kraja. Ne treba govoriti o tome da je Spartak u samom vrhu naše ženske odbojke, a znamo šta to znači u zemlji čija je ženska odbojkaška reprezentacija suvereno došla do evropskog zlata i uspela da osvoji srebro na Olimpijskim igrama. Izbegavam velike reči, ali ove devojke zaista zaslužuju pažnju. Stoga smo u dogovoru sa Upravnim odborom stupili u pregovore sa ekipom Spartaka, a načelno imamo podršku Odbojkaškog saveza Srbije, da taj meč protiv Subotičanki odigramo na našem terenu. To bi bila lepa promocija odbojke, kao i našeg sastava i našeg kluba. Našim mukotrpnim radom prethodnih godina smo to zaslužili – kaže Brašanac.
Klub je debitantsku sezonu u Prvoj B ligi okončao na 6. mestu. U novu sezonu ulaze iskusnije za jednu godinu igranja u ovom rangu. Međutim, tokom leta klub su napustile dve igračice, jedna iz postave i jedna iz omladinskog pogona. S obzirom da se u klubu strepelo za rezultate u predstojećoj sezoni, pristupilo se nesvakidašnjem koraku, a to je dovođenje igračice sa strane. Zlatibor je pojačala doskorašnja igračica Leskovca, Tanja Tošić, koju su ljudi iz kluba zapazili na MOSI igrama, gde je nastupala za Sokolac.
– Bili smo prinuđeni da, posle toliko godina, po prvi put dovedemo igračicu sa strane, mada smo u načelu bili protiv toga, I u drugim gradovima se ekipe podmlađuju, deca odlaze na studije… Mi smo uz čačanski Borac bili jedna od retkih ekipa koja nije dovodila igračice sa strane. Ali, bilo bi neozbiljno da posle dobre debitantske sezone dođemo u situaciju da se borimo za opstanak. Ne bi bilo pošteno ni prema iskusnijim igračicama, koje dolaze iz gradova gde studiraju da bi igrale utakmice, neke od njih su čak odbijale i veće stipendije drugih klubova da bi nastavile da igraju za nas, a ne bi bilo pošteno ni prema lokalnoj zajednici, koja nam pruža veliku podršku. Dodatni problem je reorganizacija u ligama, gde se smanjuje broj ekipa, a najveći teret toga podneće naš rang, odakle će ispasti pet ekipa. Postoji mogućnost dovođenja još jedne igračice, ali samo ukoliko se stvari po pitanju opstanka budu negativno odvijale. To ne znači da odustajemo od naše primarne ideje, želimo da naša deca napreduju… Radimo realno, počevši od najmlađih kategorija, pa sve do seniorki, bez nekih velikih ideja bez pokrića.
Prethodne sezone mlađe kategorije osvojile su drugo i treće mesto u svojim ligama, a kontinuitet dobrih rezultata održan je i tokom leta. Pre svega se ističu rezultati na MOSI igrama (bronza u odbojci na pesku), kao i na „Sportskim igrama mladih“ u Splitu, gde su osvojena dva srebra – u odbojci i u odbojci na pesku.
–To svakako uliva veliki optimizam. U poslednjih nekoliko godina rezultati mlađih kategorija su takvi da su nam ekipe uvek u vrhu. Sad, splet okolnosti je bio takav da se često događalo da smo za jednu poziciju propuštali plasmane na završne turnire. Npr. imali smo i takvih rezultata kao 2008. godine, kada nam je ekipa 1994. godišta došla do državnog polufinala, što je bio ogroman uspeh. Na „Sportskim igrama mladih“ su bile ekipe kao što su pionirke Crvene Zvezde ili ekipe iz Lazarevca, Sremske Mitrovice, ali tu nam se negde vratilo za propuštene šanse u prvenstvima. Osvojili smo dva srebra u Splitu, gde smo predstavljali Srbiju, što je velika stvar za nas. A čak smo i tamo bili nekompletni, jer je bilo vreme odmora, letovanja… I dalje ćemo potencirati na tome da imamo dobru školu odbojke. Nije bitno koji ćemo rang igrati, ali ćemo istrajavati u tome da afirmišemo decu iz Čajetine.
Još jedan izazov koji je pred klubom je i činjenica da će uskoro početi renoviranje unutrašnjeg dela dvorane Sportskog centra Čajetina. S obzirom na specifičnu atmosferu dvorane, klub je odlučio da u njoj igra dok god bude mogao, tako da su za novu sezonu prijavljene obe hale – u Čajetini i na Zlatiboru.
– Volimo dvoranu u Čajetini, prisnije je, bliža je publika, stvara se dobar ambijent… Drugačije je igrati u manjoj dvorani, lakše se orijentisati u igri, pošto smo navikli na nju. Na Zlatiboru su nam novi uslovi, novi detalji, npr. viši je plafon, dok je u Čajetini to znalo da prekine poen ranije. tako da taj detalj nećemo više imati u igri, što znači da će biti i više nadigravanja za poene. Da ne pominjem neke pozadinske detalje koji mogu zbuniti, od nekih traka ili plakata na zidovima… To je realna priča, ne želim da pravdam sebe niti da tražim neke alibije. Osim toga, publika će biti dalja, a gledaoci nam mnogo znače. Poslednjih godina publika je zaista „naučila“ da navija, da nas „vatreno“ podržava, da se aktivira u kriznim momentima. Broj gledalaca se povećava, a pogotovo nam je drago što to nije po „rodbinskoj liniji“, čak najmanje gledalaca čine roditelji i porodica. Dosta je tu omladine koja je prepoznala naš dobar rad, koja čak dovodi svoje prijatelje da nas gledaju. Npr. nedavni meč protiv Borca u Kupu nismo ni najavili plakatom, a dvorana je bila skoro prepuna.
Osim bezrezervne podrške publike, klupski rad i uspesi prepoznati su i od strane lokalnih institucija.
–Opština Čajetina i lokalni Sportski savez nam zaista pomažu, a i mi smo obezbedili deo sredstava na druge načine. Imali smo ove sezone i dodatna sredstva, za sprovođenje priprema. Naš rad je svakako prepoznat. Dobijali smo i opštinska priznanja, ne samo pojedinačna, već je i klub dobitnik plakete „Dimitrije Tucović“. I zaista hvala na svemu tome.
Rezultati koje klub ostvaruje prethodnih godina posledica su načina na koji trener Brašanac pristupa ovom poslu.
–Uvek sam posvećivao pažnju deci s kojom radim, verujem u njih… Pedagogija je na prvom mestu, jer decu nikad ne možete slagati. Njima se mora objasniti zašto nešto rade. U redu je imati disciplinu, ali im morate objasniti čemu ta disciplina. Ako nema komunikacije, nema uspeha. Kad napravite dobru „hemiju“, to mora dati rezultat, bez obzira i na moguć nedostatak kvaliteta, te manjkavosti će se nekada pokriti na drugi način. Za ovaj klub je bitan svaki član, od onog najmlađeg koji se juče upisao, pa sve do kapitena seniorske ekipe. Jer „boj ne bije svijetlo oružje,..“ Tražim od dece da se bore, da „izginu“ na terenu, pa makar izgubile 75-0, ja sam zadovoljan. A činjenica je da decu hvale gde god da igramo, od tehnike do kretanja i sl.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crna Gora otvara granice sa Srbijom

Oglasna Tabla

Kafana može, pozorište ne može: Koliko kultura sada ispašta?

Oglasna Tabla

Da li će đaci non-stop nositi maske? Delovi preporuka za roditelje i đake, ali i zaposlene u školama

Oglasna Tabla

Tuga! Mali Jovanovići ostali bez majke

Oglasna Tabla

U OB Užice 104 pacijenata, u Covid bolnici u Krčagovu 42 pacijenata

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Da li ste čuli za Rimski most nadomak Užica?

Oglasna Tabla

Cena ruske vakcine za izvoz najmanje 10 dolara za dve doze

Oglasna Tabla

Nadvožnjak na Sušici biće završen do 21. oktobra

Oglasna Tabla