Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Stamatović: Voda u Čajetini je ispravna za piće

Čajetina – Epidemiolog, šef odseka za sanitarni nadzor u užičkom sektoru za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije obavestio je u četvrtak 21. februara, hotele i odmarališta sa najvećim smeštajnim kapacitetima na Zlatiboru da voda u njihovim česmama nije ispravna za piće, zbog čega je naša dužnost i obaveza da, kao ozbiljna i odgovorna lokalna samouprava, o tome obavestimo sve građane opštine Čajetina, kao i sve one koji trenutno kao gosti borave na teritorije naše opštine, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina u svom saopštenju dostavljenom medijima.

Stamatović ističe da je šef odseka za sanitarni nadzor iz Užica, po struci epidemiolog, poslao obaveštenje u kome podseća na svoje Rešenje o zabrani upotrebe vode za piće na Zlatiboru, na osnovu analiza obavljenih u pojedinim objektima i time pokušao da pobije stručna mišljenja kako domaćih, tako i stranih institucija. U saopštenju se dalje kaže:

,,Na osnovu stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravlje Beograd, koje je potpisano od strane četiri specijaliste, nedvosmisleno je rečeno da se voda, sa ovim procentom nikla, može koristiti za piće, bez ograničenja. Pozivati se na zastarelo rešenje ili na parametre koji su još iz 1998. godine, i svesno širiti paniku je za svaku osudu i za sankcije. Ti parametri na koje se pojedinci u službi politike pozivaju, nisu usklađeni sa svetskim, prema kojima voda nije ni blizu neispravna, ni kancerogena, ni otrovna, kako kažu. Na osnovu parametara Svetske zdravstvene organizacije u vodi za piće dozvoljeno je 0,07 mg/l nikla.

Nasuprot tome, po nekom zastarelom srpskom pravilniku odnosno pravilniku Srpske napredne stranke, u vodi je dozvoljeno 0,02 mg/l nikla. Najoštrije osuđujemo pokušaj užičkih, pribojskih i čajetinskih naprednjaka, da se na ovaj način dokazuju centrali stranke, misleći da će na ovakvim temama poentirati i uzeti sebi koji glas više. Ovakve teme nikada nisu za šalu, a ni za politička prepucavanja. Upravo zbog kontinuiranog nanošenja štete turizmu Zlatibora, dizanju panike, preduzećemo sve potrebne mere, kako bismo sankcionisali one koji se kriju iza naručenih tekstova i iza stranačkih fejsbuk profila.

Nije zgoreg napomenuti i da se vrednosti nikla u vodi u SAD i Kanadi uopšte ni ne mere, čak ni nemaju utvrđene limite. Vodu sa ovim procentom nikla pijemo decenijama unazad i tu se ništa nije promenilo, osim parametara i pojedinih lokalnih naprednjaka koji su ostali u 1998. godini. U mišljenju se napominje i da je najveća izloženost niklu u opštoj populaciji putem hrane, a znatno manja putem vode.

Očigledno je da SNS ne može legalno da dođe na vlast u opštini Čajetina, pa je pribegao ovakvim nehumanim merama, pri čemu koriste osnovnu životnu potrebu kao što je voda za obračun sa lokalnom samoupravom, želeći da iazovu paniku, da nam rasteruju turiste, a vlasnicima nekretnina na Zlatiboru obaraju cenu. Ali, sve što nama čine, obiće se samim naprednjacima o glavu i, ako bude trebalo, tužićemo se s njima čak do Strazbura, jer to što rade, nije ni u interesu Srbije, ni građana Čajetine ni brojnih turista na Zlatiboru.

Da podsetimo, zbog zagađenja jezera „Vrutci“, odakle se Užice snabdevalo vodom, ovaj grad već pola decenije vodu za piće dobija sa Sušičkih vrela, na teritoriji opštine Čajetina. Iako je užička naprednjačka vlast, i tada i danas, na najbezobzirniji način diskvalifikovala lokalnu samoupravu Čajetine, opština Čajetina je, zbog svojih komšija Užičana, nesebično „gasila žeđ“ grada Užica. Upravo zbog toga su, predostrožnosti radi, pre četiri godine, Zavod za javno zdravlje iz Užica i Institut „Batut“ iz Beograda uradili i proširenu analizu kvaliteta vode zlatiborskog Postrojenja za preradu vode „Ribnica“. JKP „Vodovod“ iz Čajetine je u proteklom periodu vršio testiranje vode uz pomoć pilot postrojenja za mikro i ultrafiltraciju, uz pomoć aktivnog uglja, ferosulfata, PAK-a i dr. Voda je data na analizu u eminentne domaće zavode za javno zdravlje i institucije, kao i u nekoliko inostranih (u Americi,Češkoj i Sloveniji). JKP „Vodovod Zlatibor“ kontinuirano sprovodi mere na unapređenju tehničko-tehnološke prerade vode na PPV „Ribnica“, u sklopu pomenutog raspisana je i javna nabavka za izradu Generalnog projekta rekonstrukcije postrojenja. O preduzetim merama i radnjama su obavešteni Srbijavode, Direkcija za vode i Ministarstvo zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА