23.7 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Stamatović: Uredbom o Parku prirode vlast nastavlja sa pritiscima

 

Uredbu o proglašenju Parka prirode „Zlatiborˮ, koju je vlada donela na sednici prošlog četvrtka jeste nastavak „pravnog silovanja političkih protivnika“, kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Ovde se vrši protivprirodni blud nad vlasnicima vekovnog zemljišta na Zlatiboru. Mi ponosni Zlatiborci nećemo dozvoliti da bilo ko nad nama vrši protivprirodni blud“, rekao je Stamatović za Glas zapadne Srbije.

Šta konkretno znači takva odluka za Zlatibor i za meštane?

Ovaj park prirode se odnosi najvećim delom na privatne parcele i nad privatnim vlasništvom. Moram da naglasim da ovo nije zakon, to je protivprirodni blud jedne partije. Uredba ne važi na parcele gde su oni poklonili zemljište svojim partijskim tajkunima i kriminalcima, ali zato važi za privatne vlasnike parcela koji će morati da napuste svoje imanja, jer neće moći da rade tu i moraće da idu u Vučićeve i Brnabićkine fabrike i da rade tamo kao najamna radna snaga. Bukvalno, od dobrih srpskih domaćina prave sirotinju koji će morati ovo zemljište po jeftinim cenama prodati i sutra kada oni budu izvršili promet tog privatnog zemljišta oni će tu uredbu kako su doneli tako poništiti i dobiće privatno zemljište po povlašćenim cenama. Tada će oni početi da grade i za njih neće važiti nikakva uredba i nacionalni park. Navodim primer Kopaonika koji je Nacionalni park pa vidite kakvi objekti i koliko se tamo gradi. Za njih ništa nije sveto pa ni ti nacionalni parkovi, a kamoli ove političke uredbe koje donose mimo zakona. Ovo ako ima formu zakona mora da prođe neku proceduru, uvide, rasprave da ide u skupštinu, a ovo je uredba dvoje ljudi.

Zna li se tačno šta obuhvata park prirode, koje su granice?

Tačno se zna, najveći deo je privatno zemljište gde je prva ili druga zona, što znači da morate da idetu u Beograd da klečite i molite da bi mogli nešto da gradite. U prvoj zoni gde su najviše privatna vlasništva nema razvoja, nema izgradnje puteva, nema izgradnje vikendica, kuća. Moram da poručim da je ovo obračun i među njima, veliki broj njihovih tajkuna je kupilo zemljište privatno po Zlatiboru i verovatno se oni na taj način obračunavaju. Da naglasim da ovo neće imati posledice po budžet opštine Čajetina, nas to neće ništa ugroziti, ali će ugroziti neke poštene ljude koji žive ili se oni svete onima koji su jeftino kupili tu zemljište pa im ovom uredbom zabranjuju da grade.

Rekli ste da nema gradnje, ali recimo na privatnim posedima, ako neko hoće da dogradi svoju kuću i da nešto promeni, da li on to može i kome treba da se obrati?

U prvoj zoni ne može ništa, u drugoj i trećoj zoni mora da se obrate Ministarstvu i da kleče pred vratima, da odlaze po saglasnosti. Moram da naglasim da krše i naš prostorni plan generalne regulacije, jer je našim planovima u toj zoni predviđena gradnja i dovedeni su ti ljudi u zabludu koji su kupovali velike i ogromne parcele, zbog zemljišta koje nije stavljeno u funkciju. Zamislite apsurda, bruke i sramote da se neko zalaže za zaštitu prirode ko se na drugi način zalaže na protivprirodni blud.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla