Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Stamatović: „Suvomesnati proizvodi su naša tradicija, negujemo ih i cenimo kako bi selo imalo budućnost“

Sajam suvomesnatih proizvoda otvoren je 19. put u Mačkatu uz učešće 16 proizvođača, goste iz inostranstva i veliki broj zainteresovanih ljubitelja popularne Pršutijade.

Tradicionalna sajam je već od otvaranja je ugostio veliki broj posetilaca koje su privukli štandovi sa poznatim prehrambenim artiklima zlatiborskog kraja. Prozvodi kao što su goveđa, svinjska i ovčija pršuta; sudžuk, kulen,čajna, budimska i užička kobasica; slanina, stelja, čvarci na izložbeno prodajnom sajmu mogu se probati i kupiti do ponedeljka u 18 časova, kada je zatvaranje sajma, a organizovana je i nagradna igra. Posle nastupa trubačkog orkestra Ivana Mitrića koji je razveselio gastronomsku atmosferu, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio se svim učesnicima i posetiocima.

Na otvaranju su proglašeni i najbolji proizvodi od 16 izlagača koje je biralo preduzeće Jugoinspekt ocenivši spoljni izgled preseka, konzistenciju, miris, ukus i boju. Nagradu za najbolju svinjsku pršutu i najbolju ovčiju stelju dobio je Mitar Marić iz Mačkata:

„Bilo je očekivano, nakon mnogo rada mislim da je vreme da se dobije neka nagrada. Nema tajne, mi smo tu gde jesmo, na Zlatiboru je dobra klima, kvalitetno meso, puno rada i to je to. Moj otac se ovim bavio dugo godina, a supruga i ja konkretno poslednjih šest godina profesionalno. Od ovoga može da se živi, ali je potrebno mnogo rada,“

kaže Marić koji je osvajao nagrade i na drugim sajmovima. Prvo mesto za najbolju domaću kobasicu osvojio je Ilija Stojanović, za najbolju slaninu Radomir Šopalović, najbolju ovčiju pršutu napravio je Branko Šopalović, a najbolju goveđu pršutu spremio je Dragan Stojanović:

„Nismo baš očekivali, ali dobro je. Spremamo se obično cele godine za ovaj sajam, sva roba je ovde dobra, ali nijanse su odlučile. Za dobru domaću pršutu morate imati dobru sirovinu,da bude sa ovih predela, da bude dobra stoka za dobro meso. Ovde je naklonjena priroda, vazduh je čist, nije zagađeno. Tradicija ovog kraja je goveđa pršuta. Cela porodica se ovim bavi, otac, majka, moja žena i dete i ja, a radili su i deda i pradeda. Ima dovoljno za jedan pristojan život, veliki je rad, radi se od jutra do sutra,“

kaže Stojanović iz ZR „Budućnost“. Inostrani gosti ovogodišnjeg sajma bili su predstavnici proizvođača sira i pršute iz okoline Parme u Italiji. U mestu Langirano nalazi se 80 proizvođača pršuta koji se suši od jedne do tri godine. Tamošnji svinjski pršut je drugačiji zbog sastava i načina pripreme, a u to su se uverili i predstavnici opštine Čajetina kada su učestvovali na sličnom sajmu u Parmi kada je dogovoren i dolazak predstavnika Italije u Mačkat.

„Ukus je potpuno drugačiji jer mi nemamo dimljene proizvode. Vaši su više posoljeni, dok mi dodajemo 5% soli za but. Ne mogu baš da napravim poređenje, ali je bitno da stvaramo saradnju. Želim da Zlatibor drugi put dođe u septembru na naš sajam jer moramo zajedno da se umrežimo,“

kaže Đani Kasano iz Turističke organizacije Parme, a među stranim gostima su i proizvođači sira „Francuska tajna“. Organizatori Pršutijade su Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog okruga uz opštinu Čajetina, preduzeće Zlatiborski ekoagrar, Turistička organizacija Zlatibor, Sportski centar Čajetina i crkvena opština Mačkat uz tehničku podršku JKP Zlatibor i Vodovoda.

Zlatiborpress/Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Угашен велики пожар у Ужицу, гореле бараке поред фабричког комплекса (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срби гурају бугарски шлепер на путу код Мокре Горе: Десетак возача удруженим снагама помогли возачу који се попречио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Субвенције за мајке за куповину прве некретнине и у 2023. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 4. фебруар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Кикорики“ и „Човек по имену Ото“ – Културни центар Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас киша, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА