12.7 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

STAMATOVIĆ: SRBIJA MORA DA PODRŽI ODLUKU SRPSKE O VOJNOJ NEUTRALNOSTI!

Čajetina, 27.9.2017 – Zdrava Srbija (ZS) bezrezervno podržava najavu predsednika Republike Srpske (RS) da će, na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine srpskog entiteta u BiH, poštujući plebiscitarnu volju svojih građana, poslanici tog parlamenta usvojiti rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske, kao konkretan korak očuvanju ustavnog poretka i dejtonske pozicije RS – izjavio je prvi čovek Inicijativnog odbora ZS Milan Stamatović, zahtevajući da, umesto žestokih pritisaka koje je, po nalogu svojih mentora iz Vašingtona i Brisela, povodom najavljenih referenduma o zaštiti interesa Srpske, do sada vršio na Milorada Dodika, konačno i zvanični Beograd, posle dugo vremena, stane na stranu naše prekodrinske braće.

-Srpska je danas u poziciji Srbije, s kraja 2007. godine, kada je parlament Srbije, na inicijativu nacionalno i državotvorno odgovornog premijera Vojislava Koštunice, imajući u vidu realnu opasnost po suverenitet i teritorijalni integritet Srbije posle pretnji jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, u okviru „Rezolucije Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije“, doneo odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju. Obrazloženje je bilo da se to čini zbog ukupne (neprijateljske) uloge NATO-a, od protivpravnog bombardovanja Srbije bez odluke Saveta bezbednosti do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana, u kome se određuje da je NATO „konačan organ” vlasti u „nezavisnom Kosovu” – podsetio je Stamatović, nekadašnji funkcioner tadašnje Koštuničine stranke.

Predsednik ZS smatra da Srpska, kao i Srbija, ne sme dozvoliti da bude žrtva „politike svršenog čina“ i da, na kraju, kao Crna Gora, bez narodnog izjašnjavanja, bude silom uvučena u vojnu alijansu koja je okupirala 17 odsto teritorije Srbije i tamo proglasila jedinu NATO državu u Evropi. Po njegovom mišljenju, Srpska ne sme da prepusti vojnu imovinu na svojoj teritoriji NATO agresorima koji su, u dva navrata, tokom devedesetih bombardovali Srbe u BiH, kao što i zvanična Srbija nema pravo da zbog ovakve odluke preti, već, naprotiv, da ohrabri oficijelnu Banjaluku i naše sunarodnike s druge strane Drine.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla