5.8 C
Uzice
децембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

STAMATOVIĆ: MINISTARTSTVO NIJE DALO DOZVOLU ZA GRADNJU, NAROD BRANI DRŽAVNU IMOVINU

Opština Čajetina završila je poslednje pripreme za najavljenu narodnu radnu akciju kojom će usubotu, 11. februara 2017. godine u 10 časova, započeti izgradnju najveće panoramske gondole na svetu „Gold gondole Zlatibor“. Više hiljada građana Zlatiborskog okruga i cele Srbije odazvalo se pozivu opštine Čajetina da se okupe kod položenog kamena temeljca, iznad pijace u centru Zlatibora, gde će biti započeti radovi na izgradnji početne stanice Gold gondole. Zbog velikog interesovanja molimo sve koji su u mogućnosti da ponesu i dodatni alat.
Pod sloganom „Narod gradi gondolu“ više hiljada volontera, uz tople napitke, hranu i muziku, nadamo se, da će uspešno započeti gradnju svetske turističke atrakcije, koja je i prvi kapitalni objekat u postitovskoj Jugoslaviji koji će, silom prilika i nebrigom države, graditi sam narod.

– Opština Čajetina podnela je zahtev za izgradnju poslednje stanice gondole na vrhu Tornika, za šta smo čekali dokumentaciju i saglasnosti više od četiri meseca, iako je utvrđen javni interes, i bez obzira što su u pitanju samo 3 parcele u korisnistvu republičkih javnih preduzeća. Posle svakodnevnih poziva i molbi zaposlenih u Opštinskoj upravi Čajetina upućenih JP Pošta Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, juče je stigao poslednji papir i ekspresno je podnet zahtev za dozvolu. Sam zahtev ne znači i izdatu građevinsku dozvolu započetak gradnje – izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, reagujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva građevinastva, saobraćaja i infrastarukture koje, zajedno sa ostalim nadležnim institucijama, već dve godine opstruiše izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće gondole, stavljajući se na stranu lopova koji hoće da otmu državno zemljište milionske vrednosti od naroda.

– Zašto država nema snage ili možda ne želi da na osnovu Rešenja o utvrđenom javnom interesu Vlade Republike Srbije, prenese zemljište opštini Čajetina kako bi opština podnela zahtev za čitavu trasu, kako bigondola, koju deklarativno podržava, ugledala svetlost dana u punom sjaju stavljajući Srbiju na nekoliko mesta više na mapi Evrope i sveta – pita Stamatović i ponovo upućuje poziv građanima:
Zbog toga nema više čekanja. U subotu, Zlatibor brani narodnu imovinu od raspikuća. Brani čast i dostojanstvo Srbije. Budite sa nama u zajedničkoj odbrani .
Izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednih deset godina – ostvarenje deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. „Gold gondola Zlatibor“ je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Trasa najduže panoramske gondole na svetu, koja spaja centar Zlatibora i vrh Tornika, preko Ribničkog jezera, dugačka je devet kilometara.

Početkom ove sedmice na Zlatibor je iz Francuske stigao prvi kontingent kabina, od kojih će jedna biti ekskluzivno izložena u subotu u centru Zlatibora. Tokom prošle godine dopremljeno je i jedanaest kamiona opreme potrebne za gradnju gondole, a izvođači radova, izabrani na javnom tenderu, čekaju da se steknu građevinski uslovi za njenu gradnju.
Budući da državna birokratija i neki privatni investitori bliski sadašnjem režimu, koji hoće da prigrabe državnu imovinu, koče taj projekat, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktorka JP „Gold gondola“ Bojana Božanić, pozvali su građane na radnu akciju kojom će započeti radovi na izgradnji panoramske gondole.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla

Danas pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na visokim planinama moguć slab sneg

Oglasna Tabla

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla