ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта Варош губи проласком ауто – пута?

Ауто-пут долином Моравице и преко Пештери одвући ће реку намерника и друмских крстарица. Деоница од Кокиног Брода до Нове Вароши – најлошија на траси од Београда до јужног Јадрана. Има ли ко, хоће ли и уме ли да покрене реконструкцију десетак километара пута…?!

Шта ће Нова Варош изгубити проласком ауто-пута за јужни Јадран преко Ивањице и Пештерске висоравни…?!? Како и чиме то надокнадити? И кад ће се реконструисати деоница магистрале Кокин Брод – Нова Варош…?!

Ова питања су од изузетног значаја за Нову Варош и Стари Влах, јер ће им у великој мери одредити судбину и будућност. Зебње су оправдане, јер је Нова Варош готово остала без индустрије, одавно је изгубила корак са комшијама у развоју и друштвеном стандарду, а демографи су неумољиви – кажу да ће општина 2050. године бити међу оних 50 у Србији што ће спасти на 5.000 становника…?! А зна се да инвеститори неће „преко Увца“ и то из више разлога…

Ауто-пут долином Моравице и преко Пештери одвући ће реку намерника и друмских крстарица. Садашња „жила куцавица“ краја ће игзгубити улогу, а Нова Варош остати без дела прихода и бити – крајпуташка паланка!

Време ће показати колико је оправдана забринутост да ће некадашња магистрала бити нижег ранга, са мањим бројем возила и нижим степеном бриге о одржавању и ангажовању механизације? А чињенице су да неке деонице чекају путаре и да нема најава радова…

Нема возача који неће посведочити да је деоница од Кокиног Брода до Нове Вароши, баш на средокраћи пута од српске престонице до мора – најлошија на траси! Она је „црна тачка“ западне Србије, па је многи, ако могу, заобилазе.

Статистика надлежних, путара и надзора, тврди да су најчешћи узроци удеса долином Злошнице и слетања у Златарско језеро – журба, умор и брзина, а најмање стање пута. С друге стране, пак, возачи, путници и породице оних чије се путовање овде завршило, а језерске дубине крију тајне и судбине, кажу да данак узимају опасне кривине и узан и на појединим местима клизав коловоз, да намернике вребају чести одрони камена или пад дрвећа на магистралу…

Најчешће замерке властима и држави упућују се што је пропуштена шанса да се наставе радови по завршетку реконструкције деонице Борова Глава – Кокин Брод крајем прве деценије овога века. Локална власт је била срећна и задовољна што се, уз траљав почетак, радило само такозвано „ојачање коловоза“, уз „шминкање косина“ и копање дренажа, па су остале оштре кривине (у једној је брзина ограничена на 30 километара).

Садашњи коловоз долином Злошнице је оштећен, са бројним улегнућима, пукотинама и закрпама на којима ће зима и велики терет оставити веће трагове.

Има ли ко, хоће ли и уме ли да у држави и код путара тражи одговор: Кад ће се, уместо крпљења, реконструисати десетак километара деонице Кокин Брод – Нова Варош…? Или, да се, бар, ублаже опасне кривине, санирају одрони, а на једном или два места, где се зими, због поледице и успона, стварају „чепови“ – изгради трећа трака.

Бар толико, ако овај крај не заслужује више…!!! Или ће, опет, бити заборављен…?!

Пут и језера узели 33 живота

Белези сведоче о црним бројкама удеса на коловозу и слетања и утопљења у језеру. Мештани тврде да су у води језера душе 26 возача и путника, да их се четворо утопило падом са Ужичког моста, а троје лица страдало на друму кроз Насеље… После несрећа подизани су земљани насипи и металне ограде, крпљене старе, а жалбе и апели мештана и путника одлазили у ветар…

Златаринфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бројни случајеви експлозија упозоравају на то шта никако не смете радити са плинском боцом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вештачка интелигенција у E-commerce бизнису

ОГЛАСНА ТАБЛА