Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта све откривају налепнице на бананама: Обратите пажњу на бројеве

Пре него што поједете воћку вероватно инстиктивно скинете налепницу са ње. Е, управо на тим налепницама се налазе подаци о храни коју једете, а који су веома важни. Налепнице се најчеће налазе на бананама, али и на другом воћу, а ево шта означавају бројке на њима.

Четири броја на налепници

Уколико на декларацији поред имена произвођача видите и четири броја која почињу са 3 или 4, знајте да је та банана (или нека друга намирница) узгајана са вештачким ђубривом. Па је тако, на пример, лимун означен бројем 4033, док банане имају бројеве 4011.

Налепница са пет бројева

А ако на намирници видите декларацију са пет бројева, од којих је први 9, знајте да је она органског порекла, тачније да није прскана пестицидима и природно је узгајана.

Први број је осам

Почетни број 8 на декларацији шаље вам веома упозоравајућу поруку, а то је да је таква намирница генетски модификована (ГМО). Такве банане имају на себи бројку 84011. Иначе, ГМО су организми чији је генетски материјал промењен коришћењем различитих метода генетског инжењерства и то најчешће убацивањем дела наследног материјала (ДНК) једног организма у ДНК другог организма. Узгој, промет и конзумирање ГМО званично је забрањен у Србији, а по Закону производ биљног порекла не сме да садржи више од 0,9 примеса ових организама и примеса које су пореклом ГМО.

Данас

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА