ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта све доноси Споразум о слободној трговини Србије и Кине који данас ступа на снагу

Споразум, којим је обухваћено 10.412 српских производа (тарифних позиција) и 8930 кинеских, потписали су у октобру 2023. у Пекингу министри трговине Србије и Кине Томислав Момировић и Ванг Вентао.

Споразум о слободној трговини Србије и Кине, који је јуче ступио на снагу и којим је обухваћено више од 20.000 производа, омогућиће српским произвођачима извоз на тржиште од 1,4 милијарде становника, што би, према прогнозама економиста, требало да повећа извоз у ову земљу.

Споразум, којим је обухваћено 10.412 српских производа (тарифних позиција) и 8.930 кинеских, потписали су у октобри 2023. у Пекингу министри трговине Србије и Кине Томислав Момировић и Ванг Вентао, у присуству председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Предвиђено је да ће, првог дана ступања Споразума на снагу, 60 одсто робе бити ослобођено царина, у наредних пет до 10 година још 30 одсто робе, док ће најосетљивији производи, пре свега пољопривредни, бити и даље заштићени.

Роба која ће бити ослобођена царина за пет година до тада ће годишње имати умањену царину за по 20 одсто, док ће роба која ће бити без царина за 10 година, до тада годишње имати смањење царина од по 10 процената.

Момировић: Највећа шанса за српска предузећа

Од 1. јула без царине из Србије у Кину поред осталог моћи ће да се извезе свеже воће и поврће, фармацеутски производи, производи хемијске и машинске индустрије.

Компаније које користе погодности предвиђене Споразумом морају да докажу да је 50 одсто вредности сваког производа који се извози настало у матичној држави.

Министар трговине Томислав Момировић оценио је недавно да је Споразум о слободној трговини са Кином можда највећа шанса за српска предузећа у последњих 25 година и позвао домаће привреднике да истраже могућности Споразума и да искористе све погодности које пружа за повећање конкурентности, ширење пословања и повећање извоза.

У Привредној комори Србије сматрају да је почетак примене Споразума о слободној трговини са Кином најважнија економска вест за привреду Србије у овој години и велики искорак у економским односима Србије и Кине који имају динамичан раст у протеклих 10 година.

Извор: ГЗС/Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени

Данас још топлије, црвени метео-аларм у целој Србији