ОГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized

Шта се мења од 1. јануара код одласка у пензију – нови услови пензионисања (ТАБЕЛЕ)

Жене које ових дана броје дане до одласка у пензију од Нове године мораће да испуне нови услов. Наиме, од 1. јануара пооштравају се услови за одлазак у старосну пензију за жене. Граница се помера за два месеца, па ће за жене нови услов бити навршене 63 године и четири месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за старосну пензију, према наводима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, осигураници оба пола могу право на пензију да остваре са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Фото:ПИО

 

Када је реч о превременом одласку у старосну пензију, и ту се, од јануара, мењају услови – и за жене, и за мушкарце.

Услови за превремену пензију
„За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2022. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота, а женама најмање 39 година и осам месеци стажа осигурања и 59 година живота“, истиче Фонд ПИО.

У овом случају пензија се, према објашњењу Фонда ПИО, трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години. Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Они који желе у превремену пензију по условима који су тренутно важећи, имају још један дан да раскину радни однос и поднесу захтев за остваривање права на пензију, најкасније 31. децембра 2021.

Фото:ПИО

 

Како објашњавају у Фонду ПИО, подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој години.

„Дакле, да би се остварило право на пензију по условима који важе у 2021. години, потребно је да се најкасније 30. децембра раскине радни однос, како би се 31. децембра поднео захтев за остваривање права на пензију“, појашњавају у Фонду.

Раме уз раме: Изједначавање услова
Закон прописује померање старосног услова све до 2032. године када ће услови за жене и мушкарце бити изједначени, па ће за осигуранике оба пола бити потребно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Када је реч о превременој старосној пензији, померање услова за одлазак у пензију ће бити до 2024. године, када ће за одлазак у пензију за оба пола бити потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Милион их живи са мање од 30.000 динара
У Србији, према последњим доступним подацима ПИО фонда за октобар месец има укупно 1.663.278 пензионера.

Просечан износ пензије је 29.383 динара.

Извор:N1

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је добро да спавамо поподне? Ево шта кажу истраживања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт бенда E-Play

ОГЛАСНА ТАБЛА

Необична зимница која се лако прави: Салата са шампињонима и киселим поврћем има одличан укус, а припрема је баш брза (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац се разнео бомбом на Железничкој станици у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

У 32. години угинуо најстарији пас на свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

У препуној башти ГКЦ-а одржано „Боемско вече“ у склопу Жестивала (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стари град у Ужицу засијао пуним сјајем, други дан „Жестивала“(ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Западна Србија против насиља – окупљање око заједничких вредности

Техномедиа у Ужицу слави други рођендан и поклања попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА