ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Шта се догађа у организму када једете чоколаду?


 

Једна од омиљених посластица великог броја људи, чоколада, може да донесе бројне добробити нашем организму.

Мало је слаткиша који су толико здрави попут црне чоколаде. Она не садржи пуно шећера, а пуна је здравих масти које ће вас задовољити. Црна чоколада је такође богата антиоксидансима.

Постоји неколико предности конзумирања црне чоколаде:

Спречава добијање килограма
Један тип антиоксиданса у какау код лабораторијских мишева је спречио добијање килограма, показала је недавна студија. Како бисте осетили ову добробит требало би да конзумирате црну чоколаду, јер млечне садрже више шећера и млека.

С обзиром на то да је ово истраживање спроведено на животињама, закључци се још не могу директно повезати са људима, али једно је јасно, мање калорија значи мања могућност за добијање килограма.

Уколико вечерњу порцију неке посластице замените мање калоричном, каква је црна чоколада, унећете мање калорија.

Смањује стрес
Једињења у чоколади имају хемијску улогу у смањењу стреса. Конзумирање 40 грама чоколаде сваки дан и то две недеље може да помогне да се опустите, односно може да снизи ниво хормона стреса, кортизола.

Најбоља опција заправо је да дневну порцију поделите, па први део поједете као поподневни међуоброк, а други део након вечере.

Може да смањи ризик од хроничних болести
Чоколада може да ојача срце, тачније, најновија истраживања показала су да је конзумирање чоколаде повезано са смањеним ризиком од срчаних болести, можданог удара и дијабетеса.

Како бисте осетили те бенефите требало би недељно да поједете шест порција чоколаде. Истраживачи ове бенефите повезују са флаванолима који имају антиоксидативна и антиупална дејства.

Побољшава пробаву
Пробава је повезана самногим системима у телу, од коже до расположења. Једињења црној чоколади повезани су с растом антиупалних бактерија у микробиому црева.

Истраживање на људима показало је значајан раст добрих бактерија, након што су четири недеље пили пиће богато флаванолима из какаа, пише Eat This Not That, преноси Н1 Загреб.

Фото: илустрација

Извор:eatthis.com, N1 Zagreb

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица