Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта се дешава са вашим телом ако сваки дан пијете пиво?

Амерички новинар одлучио је да уради експеримент, у којем сигурно није једини: наиме, да ће недељу дана пити пиво сваки дан, преноси Н1.

Иако воли да ужива у чаши хладног пива са пријатељима, одлучио је да истражи ефекте свакодневног пијења на његово тело. Након што је завршио недељни изазов, сажимао је искуство у прилично неочекивану препоруку за све оне који пију.

„Првог дана сам попио пиво око 17:00 када сам завршио посао“, објашњава почетак свог једнонедељног експеримента испијања пива новинар америчког портала, који је сваки дан точио себи пиће исте марке. Одлучио сам се за Индиа Пале Але (ИПА) произведен на локалној фарми само неколико миља од његовог дома у северном делу Њујорка. У поређењу са лагером, ИПА је знатно тежа, па сам, када сам га попио, осетио оно што већина људи осећа након испијања пива – био сам сит“, цитира америчког новинара хрватски Н1.

Осећај ситости при испијању пива је уобичајен и потпуно разумљив, јер је узрокован карбонизацијом пива, што може довести до осећаја надимања услед испаравања угљен-диоксида. Приликом цеђења, пиво може изазвати и горушицу, јер његова киселост иритира желудац.

Метаболички процеси у телу су поремећени када се пиво конзумира због алкохола који се налази у пићу. Када пијете алкохол, јетра јој даје приоритет у односу на метаболизам других макронутријената који доносе калорије, као што су шећери и масти.

Новинар се сећа да га је ситост пратила све време. „Те прве ноћи вечерао сам нешто касније – након што сам престао да се осећам сит од пива – и такође сам лоше спавао, што је могло бити због пива или касне вечере. Остатак недеље сам пио пиво после вечере или бар уз нешто хране“, рекао је он.

Национални институт за јавно здравље (НИЈЗ) на свом сајту обавештава да су неки од ефеката конзумирања алкохола уочљиви одмах – јављају се у року од пет до десет минута након пијења и трају онолико колико је алкохол присутан у организму.

Каснији ефекти настају као последица редовног прекомерног пијења и манифестују се у физичком и менталном здрављу, у социјалној, економској и другим областима.

Када је новинар био сит, доживео је још једно уобичајено дејство пива на организам – да га је пиво уморило. Стереотип да је алкохол стимуланс је погрешан, упозорава НИЈЗ. Алкохол је депресор централног нервног система, а у високим концентрацијама може изазвати несвестицу, кому, престанак дисања и рада срца, па чак и смрт.

„Опуштање је велики део привлачности алкохола“
Засићености и умору придружио се и трећи карактеристичан осећај за новинара: пиво му је помогло да се осећа опуштеније.

„Без обзира да ли сам пио пиво пре, за време или после вечере, осећао сам се опуштено после првих неколико гутљаја, и то не чуди, јер је опуштеност велики део привлачности алкохола“, сматра новинар.

Према НИЈЗ-у, граница за здраве одрасле мушкарце је две јединице алкохола дневно, што значи највише два децилитра вина или пола литра пива или две чашице жестоког пића, за здраве одрасле жене које нису трудне и не доје, а за особе старије од 65 година не више од једне јединице алкохола дневно.

Н1 Загреб пише да иза опуштања од пива стоје чврсти докази. Алкохол опонаша дејство г-аминобутерне киселине, назване ГАБА, која смањује електричну активност у мозгу, што резултира пријатним и опуштајућим ефектом сличним оном који се осећа након узимања седатива.

Али друго лице алкохола је много мање привлачно. Када опуштајуће дејство алкохола нестане, може се заменити анксиозношћу. То, пак, може довести до веће потребе за конзумирањем алкохола како би се уз његову помоћ поново постигао осећај смирености.

Дубоко дисање и медитација изазивају иста осећања као и пиво
Крајем недеље, током које је сваки дан пио пиво, амерички новинар је своје искуство сажео у неколико изненађујућих увида.

„Иако уживам у опуштајућем ефекту пива, а испијање пива са пријатељима је ванвременска традиција која не показује знаке одумирања, постоје и други начини да се постигне сличан опуштајући ефекат“, написао је новинар и препоручио дубоко дисање и медитацију, што блаже делују на активности ГАБА и истовремено не изазивају зависност.

Недељник

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Годишњица завршетка НАТО бомбардовања: 24 године од краја Битке на Кошарама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела 16. Полицијада на Златибору (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 10. јун

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу