10.2 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Šta još ne znamo o sudbini Draže Mihailovića

Premijerki Ani Brnabić je nedavno u Vašingtonu uručeno pismo kopredsedavajućeg Srpskog kokusa u američkom kongresu Teda Poa koji traži da se obelodani sav materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovića. Po u pismu podseća da je Mihailović učestvovao u spasavanju američkih pilota u Pranjanima, tokom Drugog svetskog rata. Postavlja se pitanje: koji to detalji o suđenju i ubistvu Draže Mihajlovića još nisu poznati?

Oko 500 savezničkih pilota, uglavnom američkih, spaseno je iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca, uz pomoć Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Uz podsećanje na taj događaj, kongresmen dodaje da o dugom prijateljstvu treba obrazovati nove generacije Srba i Amerikanaca.


 

Istoričar Srđan Cvetković podseća da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Miahilovića tokom 1947. godine, a da su i drugi predsednici, kao što je Dvajt Ajzenhauer, izrazili pozitivno mišljenje o njegovom pokretu.

Njegov kolega, istoričar Srđan Milošević, ima drugačiji pogled na Mihailovićevu ulogu .

„Ukoliko srpsko – američki odnosi zavise od nekakve sveukupne rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića i svega onoga što je njegov lik i delo, onda ti odnosi nemaju perspektivu“, smatra Milošević.

Pitanje je, međutim, može li Srbija da odgovori na zahtev iz Amerike.

Srđan Cvetković kaže da je sva dokumentacija već obelodanjena 2009. i 2010, za vreme rada Komisije za utvrđivanje okolnosti Mihailovićeve smrti.

„U principu, sve je rasvetljeno osim mesta egzekucije tako da ja i ne znam na šta bi se odnosio ovaj zahtev jer država Srbija je kroz rad ovih komisija prilično otvorila arhive“, objašnjava Cvetković.

Ali, pismo iz Amerike ponovo je otvorilo polemiku o liku i delu Mihailovića.

„Ogromna građa postoji iz Drugog svetskog rata, vrlo dobro dokumentuje kolaboraciju Mihailovića sa okupatorima, njegovu umešanost u zločine i protiv civilnog stanovništva i protiv zarobljenih pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta. Ne postoji nekakav korpus dokumenta koji bi mogao na bilo koji način promeniti tu vrlo jasno jasnu i čvrsto utemeljenu istorijsku stvarnost“, ističe Srđan Milošević.

Srđan Cvetković konstatuje da kod nas, nažalost, još uvek postoji ta snažna podela na četnike i partizane, „gde jedna strana uporno negira da smo imali dva antifašistička pokreta“.

„Jesu, činili su zločine i jedni i drugi, jesu negde lokalno su sarađivali i jedni i drugi kao i u svakom ratu iz taktičkih razloga, ali njihova suština j zapravo izrazito antifašistička, to se vidi iz dokumenta, iz četničkih arhiva i i z partizanskih arhiva“, ukazuje Cvetković.

Draža Mihailović rehabilitovan je 2015, kada mu je poništena presuda kojom je osuđen na smrt i vraćena građanska prava.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla