ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта је “вејп” и шта родитељи МОРАЈУ да знају

Е-цигарете или популарно вејп су уређаји који греју течност која потом испарава правећи аеросол.

Тај аеросол је оно што корисник вејпа удише, а садржи никотин (чак и када пише да га нема!), преко 30 хемијских супстанци и разне ароме, неки и марихуану.

Уређаји су различитог изгледа, неки изгледају као цигарете или пенкало, а код младих су најпопуларнији они који изгледају као USB – „џулс“. Неке од е-цигарета су за једнократну употребу, мада количина никотина који садржи може одговарати количини од 20 цигарета, док друге могу да се допуњавају течношћу.

Најчешћи разлози због којих тинејџери пробају вејп су радозналост, то што су видели од другара или члана породице, а неке привлаче ароме нане, бомбона, воћа или чоколаде. Вејп је дизајниран тако да омогућава брзи продор никотина у органе за дисање и крв, па изазива брзу зависност и може да утиче на развој мозга код тинејџера јер је познато да се предњи режањ мозга интензивно развија у том периоду.

Шта садржи вејп?

Течност која се налази у вејпу није безазлена!

У њој се, поред никотина, налазе и:

– диацетил, хемикалија која оштећује плућа;

– бензен који се налази и у издувним гасовима аутомобила,

– тешки метали;

– формалдехид

– акролеин.

Вејпинг, поред никотинске зависности, може погоршати анксиозност и депресију, а код тинејџера негативно утиче на меморију, концентрацију, самоконтролу и пажњу, а може довести и до проблема са спавањем.

Постоје докази да може изазвати и сексуалну дисфункцију код мушкараца. Остале ризике по здравље ћемо тек препознавати у будућности.

Кад можете посумњати да ваше дете “вејпује”

Родитељи треба да обрате пажњу на необичне ситне предмете које дете увек носи са собом или ако у дечјој соби осете воћне или слаткасте мирисе. Врло често, родитељи и не препознају уређај за вејп чија модерна верзија изгледа као шарени усб уређај.

Уколико помислите да ваш тинејџер користи вејп, поразговарајте отворено о ризицима по здравље, обратите пажњу ако почне чешће да кашље или да му звижди у грудима.

Ако утврдите да ваш тинејџер користи вејп, помозите му и мотивишите га да престане. Можда бисте могли да поразговарате о његовој жељи да буде најбоља верзија себе, што подразумева и добро здравље, о томе да ли жели да буде никотински зависник, шта мисли о томе што никотин утиче на смањење потенције код мушкараца и слабије спортске перформансе. Није без значаја и уштеда новца, а треба разговарати и о томе на који начин произвођачи е-цигарета својим рекламама утичу на младе.

Оно што увек треба имати на уму је да родитељи и својим стилом живота показују деци како треба да се понашају, па су заправо они ти који први треба да прекину са пушењем цигарета и вејпингом.

Ако се нађете у сличној ситуацији и не видите решење, не оклевајте да потражите стручну помоћ.

Аутор: др Татјана Милошевић, педијатар

Извор: Зелена учионица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„На кафи са предузетницама“- Караван женског предузетништва ПКС у Ужицу

За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра, радови почињу у септембру

Све је спремно за 10. јубиларну Гулашијаду – у суботу сви за Пријевор

У уторак четврти протест Иницијативе „Да (НЕ) дишемо Дубоко“!

При крају грађевински радови на објекту новог вртића, истовремено реконструкција „Невена“

Саопштење коалиције Србија центар – Демократска странка

Представљање холандскe технологије компаније „BluCon“ (видео)

Дневница берачима малине и до 6000 динара

Колико је опасно стављати слике деце на друштвене мрежe и можемо ли препознати када је дете жртва