ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Шта је све потребно од документације када се купује стан на кредит?


 

Кажу да је први корак увек најтежи, али ако сте већ одабрали некретнину која ће постати ваш дом, одлучили се за банку која ће вам помоћи да је купите, онда сте већ на добром путу да остварите своју намеру.Корак који следи је прикупљање документације, што је неопходно да се уради на прави начин како би се кредит реализовао најбрже могуће.

Највећи разлог што ником не прија прибављање документације јесте што обично не знамо одакле да почнемо и шта нам све треба, колико ће да кошта и колико траје док не добијемо тражено.За почетак, потребан вам је валидан документ, важећа лична карта или пасош. Такође, основни извештај Кредитног бироа је обавезан за све будуће кориснике стамбеног кредита, али добра вест је да за добијање овог документа не морате да бринете, њега ће прибавити банка уз вашу сагласност.

Основна документација још подразумева и потврду о запослењу и висини примања, као и платне листиће за последња три месеца које добијате од свог послодавца, а потребни су вам и изводи о промету на рачунима код исте и друге банке за последњих шест месеци.

У случају да примате пензију, уз поменути извод по текућем рачуну потребно је да имате и пензионе чекове за последња три месеца или уколико не располажете чековима, достављате потврду о висини примања за последња три месеца као и месечним обуставама, овереним од стране ПИО фонда.

Документација је другачија за оне који су власници фирми или предузетници, а стамбени кредит је могуће добити и ако сте инострани пензионер или страни држављанин – резидент у Србији.

У овим случајевима је најбоље директно са банком проверити шта је и како потребно прибавити од докумената.

Ако сте већ имали састанак са својим банкаром, онда сте сигурно добили и информације о документацији која је потребна у вези са некретнином коју купујете, а која се разликује у зависности од тога да ли купујете укњижен стан или стан у изградњи, да ли ће стан који купујете бити и предмет хипотеке или ћете под хипотеку ставити неки други стан и сл.

У сваком случају, лист непокретности, који се прибавља од службе за катастар непокретности или од јавног бележника, и предуговор или оверен уговор о куповини непокретности су основна документа која ће бити потребно да доставите.

Уколико још нисте стигли да се консултујете са банкаром, а желите одмах да сазнате нешто више о куповини стана стамбеним кредитом, предлажемо вам да погледате наш Водич – У 5 корака до свог стана, који ће вас кроз кораке упознати са процесом који води до усељења у нови дом.

 

Као што смо напоменули, пре него што кренете у прикупљања документације, све информација добићете у експозитури, једноставним заказивањем састанка са саветником за стамбене кредите.

Од тога колики је износ за који се кредит подноси, какви су услови и која је неопходна документација за тражени стамбени кредит, можете добити посетом једне од експозитура ОТП банке.

Danas.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА