OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта је све потребно од документације када се купује стан на кредит?


 

Кажу да је први корак увек најтежи, али ако сте већ одабрали некретнину која ће постати ваш дом, одлучили се за банку која ће вам помоћи да је купите, онда сте већ на добром путу да остварите своју намеру.Корак који следи је прикупљање документације, што је неопходно да се уради на прави начин како би се кредит реализовао најбрже могуће.

Највећи разлог што ником не прија прибављање документације јесте што обично не знамо одакле да почнемо и шта нам све треба, колико ће да кошта и колико траје док не добијемо тражено.За почетак, потребан вам је валидан документ, важећа лична карта или пасош. Такође, основни извештај Кредитног бироа је обавезан за све будуће кориснике стамбеног кредита, али добра вест је да за добијање овог документа не морате да бринете, њега ће прибавити банка уз вашу сагласност.

Основна документација још подразумева и потврду о запослењу и висини примања, као и платне листиће за последња три месеца које добијате од свог послодавца, а потребни су вам и изводи о промету на рачунима код исте и друге банке за последњих шест месеци.

У случају да примате пензију, уз поменути извод по текућем рачуну потребно је да имате и пензионе чекове за последња три месеца или уколико не располажете чековима, достављате потврду о висини примања за последња три месеца као и месечним обуставама, овереним од стране ПИО фонда.

Документација је другачија за оне који су власници фирми или предузетници, а стамбени кредит је могуће добити и ако сте инострани пензионер или страни држављанин – резидент у Србији.

У овим случајевима је најбоље директно са банком проверити шта је и како потребно прибавити од докумената.

Ако сте већ имали састанак са својим банкаром, онда сте сигурно добили и информације о документацији која је потребна у вези са некретнином коју купујете, а која се разликује у зависности од тога да ли купујете укњижен стан или стан у изградњи, да ли ће стан који купујете бити и предмет хипотеке или ћете под хипотеку ставити неки други стан и сл.

У сваком случају, лист непокретности, који се прибавља од службе за катастар непокретности или од јавног бележника, и предуговор или оверен уговор о куповини непокретности су основна документа која ће бити потребно да доставите.

Уколико још нисте стигли да се консултујете са банкаром, а желите одмах да сазнате нешто више о куповини стана стамбеним кредитом, предлажемо вам да погледате наш Водич – У 5 корака до свог стана, који ће вас кроз кораке упознати са процесом који води до усељења у нови дом.

 

Као што смо напоменули, пре него што кренете у прикупљања документације, све информација добићете у експозитури, једноставним заказивањем састанка са саветником за стамбене кредите.

Од тога колики је износ за који се кредит подноси, какви су услови и која је неопходна документација за тражени стамбени кредит, можете добити посетом једне од експозитура ОТП банке.

Danas.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla