ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта је радницима најважније при одабиру посла?

Истраживање показало да је за већину најважнија једна ствар.

Инфостуд је и ове године за време трајања Регионалног сајма послова спровео истраживање са циљем да утврди стање на српском и регионалном тржишту рада. У истраживању су сем Инфостуда учествовали и партнертски портали из региона МојПосао.ба, МојПосао.нет, Врабутовање.цом.мк, и Делогласник.си.

У истраживању је, како је саопштио Инфостуд, учествовало више од 6.600 испитаника, од којих је више од 2.500 било из Србије. Међу домаћим испитаницима је било 54 одсто запослених, 40 одсто незапослених и шест одсто који се још увек школују.

Плата пресудна за избор посла

Иако су годинама на првом месту фактора за одабир посла били међуљудски односи, од прошле године инфлација је очигледно учинила своје, те је висина зараде постала најважнији фактор (66 одсто испитаника). Добри међуљудски односи су и даље веома важни и налазе се на другом месту са 64 одсто.

Иако значајно мање, на трећем месту налази се могућност учења и напредовања са 38 одсто, а радно време је на четвртом месту (30 одсто). Сигурност посла је истакао тек сваки пети испитаник (21 одсто).

Висина зараде и добри међуљудски односи су на првом месту свим становницима у целом региону.

Знањем и мотивацијом до посла

Испитаници истраживања су питани шта је према њиховом мишљењу најважније за добијање посла, односно чиме могу освојити потенцијалног послодавца.

Највише испитаника сматра да су то знања и вештине (31 одсто), а потом и њихова моивација и жеља за запослењем (22 одсто). Претходно радно искуство је истакло 16 одсто испитаника, а 10 одсто је навело да су то добри контакти и познанства. Занимљиво је да је свега седам одсто навело страначку припадност као пресудни фактор за добијање посла.

Ако се посматра стање у региону, испитаници из Словеније највећу предност дају радном искуству, док је Македонцима ипак пресудна мотивација и воља за запослењем.

Очекивана зарада за 140 евра већа него прошле године

Када је реч о прижељкиваној заради, највећи број испитаника из Србије у просеку очекује 1.000 евра, док је прошле године очекивање било више од 100 евра мање и износило је 860 евра.

Свега сваки пети испитаник је добио повишицу ове године (23 одсто), док је њих 11 одсто добилло корекцију условљену инфлацијом. Са друге стране чак половина испитаника није добила повишицу нити је очекује, док 16 одсто очекује да ће добити повишицу до краја године.

У последњих годину дана посао је променило најмање људи из Србије (38 одсто) и Босне и Херцеговине (34 одсто) , док се посао у овом периоду највише мењали Хрвати (44 одсто) и Македонци (43 одсто).

Са друге стране у наредних годину дана највише планирају промену посла наши грађани и Хрвати (чак 68 одсто), док у најмањој мери то желе учинити Словенци (17 одсто).

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА