Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шта је аутофагија и како штити наш организам?

Медицински стручњаци, у јачању отпорности организма, подмлађивању ћелија и успоравању старења, све чешће истичу и неоспорну улогу феномена аутофагије, природног “самочишћења” организма, процеса који се у телу покреће после више сати гладовања.

Процес аутофагије, о коме се много прича у свету а последњих година и код нас, своју научну потврду је добио 2016. године, када је аутор тог открића, јапански биолог Јошинори Осуми, добио Нобелову награду за медицину.

Многе дијете настале су на бази такозваног “испрекиданог поста”, а међу најпопуларнијима у свету су кетогена дијета, хроно исхрана, “повремено гладовање”.

Аутофагија је природан процес који настаје у организму након 16 сати гладовања, односно прекида уношења хране, након чега ћелије, како би обезбедиле енергију и градивни материјал, почињу да “једу”, разграђују и “рециклирају” оштећене ћелијске делове, органеле и протеине.

Тако се уклањају све старе, оштећене, па и канцерогене ћелије, што организам штити од болести, прекомерне телесне тежине и прераног старења.

Да аутофагија има велику улогу у јачању одбрамбених механизама нашег организма, детоксикацији и подмлађивању ткива, објашњава и наш саговорник, проф. Дејан Шкорић, хематоонколог из Универзитетске дечје клинике у Београду.

– Аутофагија је метаболички процес, који помаже да се ћелије ослободе отпада и токсина. У току аутофагије, у ћелији се уништавају непотребне и оштећене честице, као што су ћелијски отпадни материјал –најчешће оштећени протеини. Тај процес чисти ћелије од оштећених делова и замењује их новим деловима. На тај начин се, у току аутофагије, тело регенерише, спречава се убрзано старење и губи се вишак килограма. Поред тога, аутофагијом се значајно побољшава имунски одговор на вирусне, бактеријске и гљивичне инфекције, објашњава др Шкорић.

Аутофагија је активна у свим ћелијама али се она појачава кад се смањује унос хране, тачније гад изгладнимо организам. На бази аутофагије осмишљене су различите дијете, попут “испрекиданог поста” или кетогене (кето) дијете, а оне предвиђају различите циклусе гладовања, од одређеног броја сати сваког дана, до неколико повезаних дана без уноса хране током једне недеље.

Фото: Демостат

Најчешће се препоручује да тај однос буде 8:16, односно да се храна узима током осам сати, а да се наредних 16 часова не уноси. Наравно, потребно је да се пије доста воде, а могу да се користе чајеви и кафа, за које се показало да поспешују тај процес, али без додатних заслађивача. Такође, за јачи имунитет, неопходно је да се обрати пажња и на намирнице које се уносе током сати када је дозвољено јести.

– Воћи и поврће у комбинацији садржи све неопходне витамине и минерале. Потребна је мала количина свежег меса, примера ради за особу од 80 кг дневна потреба за месом је око 250 грама, и није неопходно да се оно једе сваки дан. Добро је уносити свежу рибу, плодове мора, интегралне житарице и јаја а користити маслиново уље. Неопходна је и мала количина млечних производа, али је препорука да се избегава млеко, те је боље конзумирати чашу јогурта дневно. Добробит организму доноси и повремени унос бадема, лешника, ораха и кикирикија, наводи проф. Шкорић и додаје да свакако треба избегавати моно и дисахариде, односно шећер, чоколаде, колаче, као и месне прерађевине, тесто, “грицкалице” а нарочито газиране напитке.

Истовремено, аутофагију убрзава и физичка активност, па су редовно вежбање и рекреација незаобилазни за здрав и снажан организам. Здравим особама препоручује се свакодневно вежбање и то комбиновањем различитих спортова, као што су пливање, трчање, а током зиме скијање. Поједине студије показале су да се за само 30 минута вежбања изазива аутофагија у мишићним ћелијама, срцу и костима. Као један од најбољих начина да се то постигне а да се истовремено искористе и све друге предности, саветује се интервални тренинг високог интензитета, који значи вежбање у кратким интервалима уз одмарање.

– Ако је особа гојазна и тек почиње са физичком активношћу, требало би да опрезније практикује најпре само брзи ход, у трајању од једног сата, неколико пута недељно, саветује др Шкорић.

Наш саговорник подсећа да је за здраве навике и енергију током дана, потребна и довољна количина сна.

Одрасле особе не би требало да спавају мање од 8 часова дневно, за децу и младе до 18 година потребно је нешто више, око девет сати, док се тај период са годинама смањује, па је старијима од 60 година довољно и седам сати спавања.

Стручњаци још увек изучавају и испитују несумњиве бенефите које доноси аутофагија, а доказано је да повремено гладовање поспешује когнитивне функције и структуру мозга, раст ћелија срчаног мишића, побољшава имуни систем а штити ДНК и нервни систем.

Разградњом оштећених ћелија и протеина, уништава и ћелије рака а превентивно делује на појаву неуродегенеративних болести, попут Алцхајмерове.

Ипак, гладовање не могу сви да примењују, а посебно се не препоручује трудницама и дојиљама.

Како објашњава др Шкорић, аутофагију не би требало да користе ни особе које болују од дијабетеса тип И (инсулин зависни дијабетес) као ни деца у развоју, до завршетка пубертета.

Оно што је најсигурније, свакоме ко размишља да отпочне било какву дијету базирану на аутофагији, препоручује се саветовање са личним лекаром.

Извор: Данас

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за замену дизел возила и како до њих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошаркашка утакмица: КК Слобода – КК Слога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове пројекције филмова у биоскопу Културног центра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписало новинарски конкурс „Цвет једнакости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Месец (дана) на селу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наложено ХИТНО повлачење из продаје једне од најпопуларнијих формула за бебе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комплет лепиња заузела прво место на листи „Тејст атласа“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Половина потрошача у Србији троши више од 3.000 динара месечно на дигиталне услуге

ОГЛАСНА ТАБЛА