Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Šta će obilaznica i tunel ispod Kadinjače značiti za Užice i Bajinu Baštu

Užice – Posle više pokušaja, Užičani i Bajnobaštani su na korak do realizacije višedecenijskog sna – obilaznice oko grada i tunela ispod Kadinjače. Projektu je dat nacionalni značaj, a u Vladi Srbije su potpisani okvirni sporazumi o izvođenju radova, koji bi trebalo da počnu na proleće.

Vreme do nove građevinske sezone, u Užicu se koristi za proveru, obnovu i usaglašavanje postojeće planske dokumentacije, koja će uskoro biti dopunjena i novim geomehaničkim i geotehničkim ispitivanjem terena.

„U dogovoru sa projektantima radićemo dva urbanistička projekta. Jedan se odnosi na petlju u Surduku sa pripadajućim kružnim tokom i denivelisanim prolazom, drugi urbanistički projekat se odnosi na nedostajući deo trase za koji nema planskog dokumenta“, kaže Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“. 

Korak bliže početku radova su i rešeni imovinsko pravni odnosi na putu, gotovo pet kilometara duge obilaznice, čijom izgradnjom će grad rešiti višedecenijske probleme.

Rasterećenje saobraćaja i manje zagađenje

„Biće izmešten teretni saobraćaj iz samog grada, ubrzaće se tok saobraćaja u gradu, biće smanjeno aero-zagađenje. Podići će se na jedan mnogo viši nivo bezbednost svih učesnika u saobraćaju, pre svega pešaka i dece“, objašnjava gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Graditeljski zahtevna, obilaznica će imati dve petlje, više potpornih konstrukcija, nadvožnjaka, podvožnjaka i most iznad klisure Đetinje.

Najveći izazov na trasi buduće obilaznice za graditelje će biti izgradnja 251 metar dugačkog i 82 metra visokog mosta iznad reke koji počinje u Surduku, a završava se na stenovitoj obali Đetinje na brdu, nedaleko od grada.

Dalje ka Bajinoj Bašti je tunel od 1.260 metara ispod prevoja Kadinjače.

„Kompletna je dokumentacija, potpisan je okvirni sporazum o izgradnji tunela. Na Opštini Bajina Bašta je ostalo da se krene u eksproprijaciju zemljišta da bi se na proleće krenulo sa radovima“, navodi predsednica Opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.

Povezivanje sa susedima

Osim šest kilometara kraćeg i za saobraćaj bezbednijeg puta, između geografski, ekonomski i turistički bliskih opština, gradnja tunela ima i širi značaj.

„Doći će do povezivanja ne samo unutar Zlatiborskog okruga, već i povezivanja sa Republikom Srpskom (BiH) i ostalim susednim državama, bržeg protoka robe, ljudi, smanjenja troškova prevoza. To će se direktno odraziti na smanjenje troškova i u drugim privrednim granama“, kaže predsednica Parlamenta privrednika Zlatiborskog okruga Svetlana Bjeličić.

Projektovana vrednost radova na obilaznici oko Užica i tunela Kadinjača je oko 90 miliona evra, a rok za završetak radova do tri godine.

Izvor:RTS.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА