ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Šta će biti sa Titovom vilom na Zlatiboru?

Čajetina – Skoro da nema mesta na teritoriji bivše Jugoslavije u kom ne postoji građevina

namenjena u čast doživotnom predsedniku. U skoro samom centru planine Zlatibor, Josip Broz Tito dobio je svoju vilu, u kojoj je boravio pet puta, o čemu svedoče slike koje se mogu videti u jednom od beogradskih muzeja.

Danas se ova građevina nalazi u središtu gradilišta koje će uskoro biti novi turistički kompleks nazvan „Titova vila Apartments and spa“. Menadžer projekta, Danko Vrhovac, rekao je u izjavi za agenciju RINA, da će biti urađena restauracija vile u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, jer je ona jedini objekat u centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro.

„Planirano je da restauracija bude gotova na proleće sledeće godine. Prvo će se raditi krov, zatim fasada, a potom i enterijer vile. Nakon toga ona će biti otvorena za posetioce, koji će moći da je obiđu i vide čak i neke autentične predmete iz tog perioda“, rekao je Vrhovac.

Izgradnja turističkog kompleksa u ovom delu srpske planine podrazumeva investiciju vrednu oko 15 miliona evra, a prostiraće se na površini od 1,8 hektara i imaće šest stambenih jedinica.

„Naš plan je da se prvi stanari u tri objekta usele u naredna dva meseca, do avgusta sledeće godine trebalo bi da budu useljena dva i 2022. godine još jedan. Kompleks se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara nadmorske visine, i imaće bogat sadržaj za sve posetioce u vidu Muzej restorana, spa centra, bezena i parka za decu“, kaže Vrhovac.

Građevina koja je nazvana Titova vila, prvobitno je pripadala advokatu poreklom iz Gornjeg Milanovca. Vila je, zatim, nakon Drugog svetskog rata kroz proces eksproprijacije proglašena za Titovu vilu, a krajem šezdesetih godina postala je vlasništvo RTS-a.

Posle je resititucijom, vraćena starim vlasnicima i konačno prodata investitorima koji oko vile sada grade turistički kompleks.

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

И сунце и облаци и киша – температура у благом паду

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу