OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Šta će biti sa Titovom vilom na Zlatiboru?

Čajetina – Skoro da nema mesta na teritoriji bivše Jugoslavije u kom ne postoji građevina

namenjena u čast doživotnom predsedniku. U skoro samom centru planine Zlatibor, Josip Broz Tito dobio je svoju vilu, u kojoj je boravio pet puta, o čemu svedoče slike koje se mogu videti u jednom od beogradskih muzeja.

Danas se ova građevina nalazi u središtu gradilišta koje će uskoro biti novi turistički kompleks nazvan „Titova vila Apartments and spa“. Menadžer projekta, Danko Vrhovac, rekao je u izjavi za agenciju RINA, da će biti urađena restauracija vile u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, jer je ona jedini objekat u centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro.

„Planirano je da restauracija bude gotova na proleće sledeće godine. Prvo će se raditi krov, zatim fasada, a potom i enterijer vile. Nakon toga ona će biti otvorena za posetioce, koji će moći da je obiđu i vide čak i neke autentične predmete iz tog perioda“, rekao je Vrhovac.

Izgradnja turističkog kompleksa u ovom delu srpske planine podrazumeva investiciju vrednu oko 15 miliona evra, a prostiraće se na površini od 1,8 hektara i imaće šest stambenih jedinica.

„Naš plan je da se prvi stanari u tri objekta usele u naredna dva meseca, do avgusta sledeće godine trebalo bi da budu useljena dva i 2022. godine još jedan. Kompleks se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara nadmorske visine, i imaće bogat sadržaj za sve posetioce u vidu Muzej restorana, spa centra, bezena i parka za decu“, kaže Vrhovac.

Građevina koja je nazvana Titova vila, prvobitno je pripadala advokatu poreklom iz Gornjeg Milanovca. Vila je, zatim, nakon Drugog svetskog rata kroz proces eksproprijacije proglašena za Titovu vilu, a krajem šezdesetih godina postala je vlasništvo RTS-a.

Posle je resititucijom, vraćena starim vlasnicima i konačno prodata investitorima koji oko vile sada grade turistički kompleks.

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Povratak starog giganta – „Budimka“ punim kapacitetom

Oglasna Tabla

Priprema za puštanje u rad zlatiborske gondole je u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Predstavljanje novog modela za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane

Oglasna Tabla

Tiodorović: O najoštrijim merama razmišljati ako dnevno bude 1.500 zaraženih

Oglasna Tabla

Karatisti KK „Užice“ iz Kraljeva se vratili sa 6 medalja, bravo!

Oglasna Tabla

Magla na auto – putu „Miloš Veliki”

Oglasna Tabla

Jelena Božović nagrađena za reportažu „Zima i leto gospodnje”

Oglasna Tabla

Kazne za nepoštovanje mera od 5.000 do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 26. oktobar

Oglasna Tabla