Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ССП Ужице: Тужне слике Потпећког језера затрпаног смећем

Као и сваке године у време високог водостаја, свет обилазе тужне и срамотне слике прибојског Потпећког језера, затрпаног смећем.
Прошле године су чак освануле и на порталу Националне Географије у топ 10 најружнијих слика загађења, као део тима неславних рекордера на глобалном нивоу.

Смеће с дивљих депонија доносе у Лим набујали планински потоци и притоке из Србије, Босне и Црне Горе, јер је у питању погранично подручје.

На ланцима узводно од хидроелектране Потпећ овог јануара се према процени, задржало више од 15 000 метара кубних разне врсте отпада, највише пластике и пластичне амбалаже, за чије укљањање ће бити потребно скоро месец дана у зависности од временских услова. За уклањање отпада су ангажоване службе ЕПСа, “Србијавода” и прибојске општине, које у ову намену троше људске и материјалне ресурсе јер смеће у овом обиму угрожава и рад електране, до чијих турбина не сме да допре. И тако се исти сценарио понавља сваке године, деценијама већ и поред ружне слике која се шаље у свет, само се повећава количина отпада и издаци за његово уклањање и превожење, с претоварне станице у Бистрици у Ужице, на одлгање на ионако већ препуну и нефункционалну Регионалну депонију Дубоко, која се и сама полако али сигурно претвара у еколошку бомбу. Читава ситуација није срамота и проблем само општине Прибој, већ и Ужица, као административног и управног центра Златиборског региона у коме постоје надлежне службе плаћене за стучно писање пројекта и учествовање на конкурсима за финсирање истих од стране међународних фондова из области прекограничне сарадње. Такав један програм би имао за циљ како едукацију становништва, тако и унапређење или чак негде и увођење система укљањана отпада у руралним срединама и обухватао би територију слива Лима у читавом пограничном појасу, за шта без помоћи фондова ни једна од општина нема довољно средстава, нити капацитета да сyстем изгради.

И тако док чекамо још једну кишу или отапање снега, све што доприноси повећању водостаја Лима, чекамо и нове количине смећа и само настављамо да шаљемо исте срамне слике у свет и трошимо сизифовски ресурсе не решавајући апсолутно ништа, јер имамо СНС власт и СНС службе плаћене управо за то – да не раде ништа.

Катарина Мићуновић

ГрО ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА