ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

ССП Ужице: Спречити претварање 70 хектара Националног парка Тара у грађевинско земљиште


Ужички одбор Странке слободе и правде (ССП) оценио је „скандалозном“ информацију да Општина Бајина Башта, кроз нови регулациони план, намерава да 70 хектара пашњака и шума у Рачанској Шљивовици, најлепшем делу планине Таре, преименује у грађевинско земљиште.

То је, додаје се, „узнемирило читав Златиборски округ, бројна удружења љубитеља природе и све заљубљенике у ову планину“.

Одбор је затражио од Министарства за заштиту животне средине „да не дозволи скрнављење Националног парка и да ради свој посао заштите овог јединственог подручја на читавом Балкану, које чини више од 85 одсто шумских површина са великим бројем реликтних и ендемичних врста и заједница“.

„Дуго је Тара, национални парк, национални понос, најлепша и најбајковитија планина Србије опстајала изван канџи инвеститора блиских СНС властима, али је овом одлуком угрожена више него икада“, наводи ужички ССП.

Додаје се да тај „преседан преименовања земљишта Националног парка у грађевинско земљиште, отвара пут не само легализацији досадашње дивље градње, већ и изградњи туристичких комплекса, одмаралишта, хотела и апартманских насеља којима ту није место и који ће, уз пратећу саобраћајну инфраструктуру и садржаје, девастирати читаву ту област“.

„Ако им прође ова одлука, и остале локације на Тари чека иста, тужна судбина Златибора с потпуном урбанизацијом, па планина више не личи на себе, него на неко неуређено приградско насеље“, упозорио је ССП.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Већ је познато какво нас време очекује за новогодишње празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Коловози мокри, опрез на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА