ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

ССП Ужице: Преко чијих “леђа“ ниче Ужице на води?

Ужице има веома лошу конфигурацију и град се налази буквално у већ одавно пренатрпаној рупи, борећи се за слободни простор и ваздух. Управо у таквим, урбанистички немогућим условима, читав хектар у самом центру града, поред реке, изграђен у класичном индустријском стилу, постаје похлепом власника и небригом неспособне градске власти, шта друго него “Ужице на води“.
Фабрика “Цвета Дабић“, основана као Ткачка радионица 1901. године је пропала, приватизована, а читав комплекс су купила браћа Мићић, власници “Путева“ и “Јединства“.

Простор су препустили забораву и пропадању, до стадијума да је из бивших хала, пробијајући кроворе расло дрвеће..све до скоро. Наивно би било очекивати од браће Мићић или њихових потомака, свест и савест једног Мише Анастасијевића или осећај за филанторпију, да простор граду који се гуши, уступе на коришћење али никаквих сличних молби није упућивано ни из напредњачке локалне градске управе, у којој обитавају људи без упоришта у локалној зајединци или осећаја за вредност и културну баштину. Уз мултифункционалну ревитализацију овог посебног културног простора и индустријског наслеђа, уз минималне интервенције и задржавање спољашњег изгледа објекта, с акцентом на прострну структуру и садржај, град је могао добити јединствен, а у свету све популарнији урбани простор испуњен бројним садржајима који задовољавају потребе грађана, на најатрактивнијој локацији, хала и сале за мале спортове од кошарке до зидног пењања, простора за јос једну градску гаражу, локалну тржницу, играионице, куглану, кретаивне радионице и сале све у служби културе, рекреације и едукације грађана, деце и младих, за Ужице више него преко потребно, скоро као ваздух јер из овог замрлог града људи одлазе не само због недостатка економске перспективе већ и због сиромашне културне понуде.

Ово је само још један пример апосолутне неспособности градске власти, која нема никаквог слуха нити осећаја шта све подразумева живот у урбаном простору. Због свега наведеног ГрО ССПа Ужице поручује грађанима да ће убрзо доћи време, када ће се дозволе за изградју давати искључиво након детаљне анализе градских, урбаних приоритета и квалитетних јавних расправа и да наслеђе од јавног, културног и индрустирјског значаја, а срећом таквих простора је још остало, неће бити “хранилиште” локалних моћника уско повезаних с политиком, већ ћемо се трудити да оживимо град, понудимо квалитетну урбану понуду, у циљу да задржимо првасходно младе људе и да покушамо да вратимо оне који су отишли, да сачувамо и унапредимо оно што су нам претходне генерације НЕСЕБИЧНО оставиле.

ГрО ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина демантује наводе организације „Крени – промени”: Рибничко језеро сигуран извор пијаће воде на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тужилаштво ослободило четворицу Срба због недостатка доказа! Огласило се Специјално тужилаштво у Приштини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички фестивал ходања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА