Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ССП Ужице: Преко чијих “леђа“ ниче Ужице на води?

Ужице има веома лошу конфигурацију и град се налази буквално у већ одавно пренатрпаној рупи, борећи се за слободни простор и ваздух. Управо у таквим, урбанистички немогућим условима, читав хектар у самом центру града, поред реке, изграђен у класичном индустријском стилу, постаје похлепом власника и небригом неспособне градске власти, шта друго него “Ужице на води“.
Фабрика “Цвета Дабић“, основана као Ткачка радионица 1901. године је пропала, приватизована, а читав комплекс су купила браћа Мићић, власници “Путева“ и “Јединства“.

Простор су препустили забораву и пропадању, до стадијума да је из бивших хала, пробијајући кроворе расло дрвеће..све до скоро. Наивно би било очекивати од браће Мићић или њихових потомака, свест и савест једног Мише Анастасијевића или осећај за филанторпију, да простор граду који се гуши, уступе на коришћење али никаквих сличних молби није упућивано ни из напредњачке локалне градске управе, у којој обитавају људи без упоришта у локалној зајединци или осећаја за вредност и културну баштину. Уз мултифункционалну ревитализацију овог посебног културног простора и индустријског наслеђа, уз минималне интервенције и задржавање спољашњег изгледа објекта, с акцентом на прострну структуру и садржај, град је могао добити јединствен, а у свету све популарнији урбани простор испуњен бројним садржајима који задовољавају потребе грађана, на најатрактивнијој локацији, хала и сале за мале спортове од кошарке до зидног пењања, простора за јос једну градску гаражу, локалну тржницу, играионице, куглану, кретаивне радионице и сале све у служби културе, рекреације и едукације грађана, деце и младих, за Ужице више него преко потребно, скоро као ваздух јер из овог замрлог града људи одлазе не само због недостатка економске перспективе већ и због сиромашне културне понуде.

Ово је само још један пример апосолутне неспособности градске власти, која нема никаквог слуха нити осећаја шта све подразумева живот у урбаном простору. Због свега наведеног ГрО ССПа Ужице поручује грађанима да ће убрзо доћи време, када ће се дозволе за изградју давати искључиво након детаљне анализе градских, урбаних приоритета и квалитетних јавних расправа и да наслеђе од јавног, културног и индрустирјског значаја, а срећом таквих простора је још остало, неће бити “хранилиште” локалних моћника уско повезаних с политиком, већ ћемо се трудити да оживимо град, понудимо квалитетну урбану понуду, у циљу да задржимо првасходно младе људе и да покушамо да вратимо оне који су отишли, да сачувамо и унапредимо оно што су нам претходне генерације НЕСЕБИЧНО оставиле.

ГрО ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА