ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

ССП Ужице: Кец бар простор који треба ставити у функцију културног развоја града

Народна библиотека Ужице основана 1856. Године, је једна од ретких, заиста успешних и у граду омиљених институција, можда и једина коју СНС власт није успела да уруши. Њених 8030 корисника у граду са 63.702 становника, сведочи не само о љубави Ужичана према књигама, већ и о вредности избора кадрова и успешној сарадњи са школама у циљу гајења читалачке публике, на чему се радило предано деценијама, што доказано даје резултате и што треба само развијати. У смислу наведеног предлажемо локланој самоуправи да уреди запуштени простор прилазног парка, у граду познатог као Кец бар, који је сада претворен у ругло и срамоту града и с релативно минималним улагањима га стави у функцију задовољавања културних потреба грађана и развојих планова библиотеке.
Парк се деценијама не одржава адекватно, а пошто је простор отворен, замрачен, без надзора и пролазног је карактера, ноћу је постао место окупљања и вандализма, које запослени и грађани у јутарњим часовима, редовно затичу препун смећа, разбијених прозора библиотеке, разбијених флаша и извадјених и поломљених мермерних плоча којима је поплочан прилаз, насликаних мурала препрсканих навијачким графитима и фекалија на нашу највећу срамоту.
Решење се намеће само од себе, парк треба уредити, поставити јачу и ефикаснију расвету, запослити ноћног чувара, оградити простор и затварати га у ноћним часовима. У исто време парк треба додатно оплеменити зеленилом, на поплочаном прилазном делу поставити адекватну тенду, адекватне клупе, столове и столице и тако добити вишенаменски, а отворен простор за развојне пројекте библиотеке, дечије радионице, рецитаторска такмичења, књижевне и музичке вечери, бројне промоције и скупове у самом центру града, који би могли у сарадњи с библиотеком да користе и остале институције, школе или удружења грађана, својеврсну позорницу на отвореном, тако неопходну граду. Сматрамо да би ову иницијативу од јавног значаја, поздравили сви грађани Ужица, без обзира на политичку припадност, јер би неискоришћен и запуштен простор у самом центру, коначно био уређен и стављен у корисну и културну намену с апсолутно минималним улагањима, потребна је само идеја, добра воља и свест о јавном интересу све оно што СНС кадровима недостаје.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику