Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ССП Ужице: Грађани да одреде Дан града!

“1329. индикта 12, 9. октобра, Мила, жена Склавка из Ужица, дала је аптаги уз милост за Радославу Бисерку за четири перпера и осам гроша, задржавајући право за тај износ над кућом речене Бисерке.“ Пре двадесет година, када је без изјашњавања грађана одлучено да се дан оснивања Ужичке републике – 24. септембар, више не слави као дан града, неким непознатим начином је на основу овог зеленашког списа, одређено да је Дан Ужица девети октобар!? Од промене датума Дана града, траје тихи протест и бојкот Ужичана, као и све гласније полемике и расправе на друштвеним мрежама, јер грађани не желе да Дан града везују за датум срамног уписа дуга, од стране двоје средњевековних зеленаша. Поред самог зеленашења, Ужичане посебно иритира и само Склавково име, које је предмет бројних ерских пошалица у смислу да ли је дубровачки писар био пијан приликом уписа или је намерно направио грешку у инат “алавим Влаима”.

Чињенично је да нови Дан града, Ужичани никада нису и неће прихватити као свој, јер овај град који постоји још од римског времена, има предугу, богату и светлу историју и нема разлога да би за свој празник изабрао овај датум. Зато позивамо локалну самоуправу да изађе у сусрет грађанима и да се на транспарентан начин, путем јавне расправе, електронског гласања или сл. одреди нови датум обележавања Дана града, који ће одредити сами грађани и од кога их неће бити срамота, већ ће им служити на понос.

Као наш допринос будућој расправи предлажемо да се на тој будућој листи прикладних и светлих датума нађе и датум почетка рада прве електричне централе подигнуте по Теслиним принципима полифазних струја у Европи и друге у свету, после Нијагаре. То је дан када је Ужице од мале и забачене турске касабе, постало европски град и тим датумом ће се Ужичани заувек поносити, без обзира на идеолошке или страначке поделе. То је датум који уједињује све грађане Ужица и симболизује град у напретку новог доба.

ГрО ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон