OГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized

Српско тужилаштво подигло прву оптужницу за акцију Олуја

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у месту Сводна код Босанског Новог, у Босни и Херцеговини.
У овим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо деце, као и 24 рањених особа.

Ово је прва оптужница која је подигнута за ратне злочине у акцији Олуја, која је договорена на састанку хрватског војног и државног руководства 31. јула 1995. године у циљу протеривања српског становништва и поруке тадашњег председника Хрватске И врховног војног команданта Фрање Туђмана да Срби треба практично да нестану.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Оптужница је предата суду на одлуку о потврђивању.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптужнима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници, у коју је Тањуг имао увид, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна и Херцеговина покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Додељена признања „Видовдански витез 2022.“ у Културном центру на Златибору

Oglasna Tabla

demo

Oglasna Tabla

Вредни Милица и Марко! Имају по 34 године, троје деце и обрађују хектар малина

Oglasna Tabla

Смена сунца и облака с краткотрајним пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Светско злато за Димитрија Ковачевића из Ужица

Oglasna Tabla

ХИТ У НАЈАВИ! Ратко Ерић, „Живот тече као река“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Школа фудбала „Парни ваљак“ Ужице

Oglasna Tabla

Јединствена Србија води 50 људи из Севојна у Паралију

Oglasna Tabla

Међународни дан породице обележава се данас

Oglasna Tabla