18.3 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Srpski pastirski pas: Autohtona rasa sa srpskih planina i pašnjaka, iz 13. veka

Srpski pastirski pas postoji vekovima na brdima i planinama južne Srbije. Najzastupljeniji je u predelu Stare planine i Kopaonika gde se pokazao kao odličan čuvar stada.

Smatra se da potiče još iz 13. veka, mada je prvo istraživanje o ovoj rasi urađeno tek posle Drugog svetskog rata. Ova rasa prvi put je predstavljenja i ocenjena na Međunarodnoj izložbi u Beogradu 2004. godine. FCI je zvanično kinološki priznao rasu 2009. godine pod nazivom Jugoistočno-evropski pastirski pas.

Srpski pastirski pas je velika rasa. Visina leđa mažjaka je 58 do 68 cm, težine do 50 kg. Ženke su nešto sitnije i lakše, visine do 65 cm i do 45 kg. Osnovna boja je bela ili bež – bela sa crnim ili sivo crnim flekama po telu.

Ovaj snažan pas je miran i privržen vlasniku. Vrlo je hrabar i uravnotežen što ga čini savršenim borcem i čuvarom stada ili domaćinstva. Vrlo je teritorijalan i obazriv prema nepoznatim ljudima, a s druge strane nežan prema deci i malim životinjama. Ovo je hrabar i dostojanstven pas, a još bolji gonič stoke. Ipak, srpski pastirski pas zna da bude i oštar kada oseti da neko hoće da otme ono što on čuva.

српски пастирски пас

Životni vek mu je između 10 i 12 godina. S obzirom na to da potiče sa planina Srbije, podnosi sve klimatske uslove naše zemlje. Možete ga držati u dvorištu u kućici za pse, jer im neće smetati ni previše hladne zime, ni toplija leta.

Ne preporučuje se često kupanje ovog pasa, tj. ne više od četiri puta godišnje. Srpski pastirski pas najčešće oboljeva od displazije kukova, katarakte i hipotireoze.

Srpski pastirski pas spada u ugrožene rase i nije dovoljno rasprostranjen, što je šteta jer je ova rasa odlična za porodičnog psa.

U kinološkom savezu doneta je odluka da u našim manastirima umesto šarplaninaca budu zastupljeni srpski pastirski psi kao verni čuvari. Ovo je i postala tradicija već decenijama, uglavnom na Kosovu i Metohiji, gde se u manastirskim dvorištima mogu naći srpski pastirski psi.

Izvor:Opanak, njuska.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla