29.4 C
Uzice
јун 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SRPSKI MANASTIRI NA JEDNOM MESTU

Manastiri Srbije u Parku maketa jedinstvena su turistička ponuda, ne samo opštine Despotovac, već i cele Srbije.

Nalazi se na izlazu iz Despotovca prema Resavskoj pećini, sa leve strane regionalnog puta. Srednjovekovni srpski manastiri izrađeni u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini stalna su postavka.

Pogledom na makete dobija se savršena predstava srpskih crkava u realnosti.

Evo interesantne priče o njihovom tvorcu.

Bivši rudar Milenko Ilić uzeo je otpremninu iz rudnika “Rembas” 2005. godine i celokupnu ušteđevinu uložio u izgradnju Parka minijatura najznačajnijih građevina u Srbiji. Park je otvoren 2009. godine i do danas od aprila do novembra ima svakodnevne posetioce iz čitavog sveta, ne samo iz Srbije.

Tu su minijature manastira: Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Mileševe staće, Pećke patrijaršije… pa čak i ruskih manastira.

Vlast nije želela da pomogne novčanim sredstvima, te je Milenko izradio sa svojih 10 prstiju uz mnogo odricanja muzej od nacionalnog značaja:

– Niko od državnih ili lokalnih “kulturnjaka” nije dao podrušku ovom projektu. Brojni političari, pa čak i ministri kulture koji su posetili park, nisu prepoznali značaj ove ideje i ponudili pomoć za izradu maketa, rekao je za Novosti tvorac maketa, Milenko Ilić.

– Osim tapšanja po ramenu, od Ministarstva kulture nisam dobio konkretnu pomoć, dodao je.

– Do sada je desetak stranih ambasadora dolazilo u park. Oni uvek pitaju da li je država pomogla projekat. A zatim prokomentarišu da park izlazi iz okvira privatne inicijative i ima nacionalni karakter.

Muzej – park je zatvoren samo zimi. Evo kad ga možete posetiti tokom godine:

Park je otvoren za posetioce u periodu od 1. aprila do 1. novembra svake godine, sa radnim vremenom od 10:00 do 19:00 časova. Cena ulaznice je 150 dinara za individualne posetioce, a 100 dinara za organizovane grupne posete.

Obezbeđen je parking, a u sklopu parka radi kafe – bar sa bezalkoholnim pićima.

Ovim projektom pruža se mogućnost svim Srbima i ljudima iz čitavog sveta koji nisu obišli sve hramove u Srbiji da ovde, na jednom mestu, mogu to da učine i uživaju u njihovoj lepoti.

Pogledajte na sledećoj stranici kratak video prilog sa svim maketama snimljenim izbliza:

Izvor: Opanak, Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svečani prijem dobrovoljnih davalaca krvi

Oglasna Tabla

Stigla poslednja dozvola – Gold gondola ove godine počinje sa radom

Oglasna Tabla

XROSS CHALLENGE 2019 – Lokacije za posetioce

Oglasna Tabla