Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Srpski malinari odustaju od zasada: Pad otkupne cene i loši vremenske prilike presudili u donošenju odluke

Otkupna cena maline, koja će i ove godine najverovatnije biti 100 do 120 dinara po kilogramu, naterala je mnoge da odustanu od zasada. Nepogode čine situaciju dodatno težom, što se i videlo pre nekoliko dana u zapadnoj Srbiji, gde će rod biti i do 30% manji.

Dok u svetu proizvodnja maline raste, u Srbiji i proizvodnja, ali i kvalitet, padaju. U Srbiji je pre osam godina rod maline iznosio oko 90.000 tona, dok je prošle bio svega oko 50.000 tona. Zanimljivo je da prema zvaničnim podacima površina pod zasadima malina iznosi oko 20.000 hektara, a do skoro je bilo manje od 15.000. A ono što je još paradoksalnije, prema nezvaničnim podacima, malina je u Srbiji zasađena na čak 40.000 hektara, te se nameće pitanje kako onda rod opada.

Prema rečima Tome Miloševića, profesora na Agronomskom fakultetu u Čačku, na katedri za voćarstvo, postoji nekoliko uzroka koji su uticali na skoro duplo manji rod.

– Nerealno visoka otkupna cena, koja je pre nekoliko godina iznosila preko 200 dinara, privukla je mnoge da zasade malinu, ali kasniji nagli pad cene pojedine je naterao da odustanu od proizvodnje. Klimatske promene poput suše uzimaju ogroman danak, jer mnogi ne mogu da navodnjavaju zasade maline. I na kraju elementarne nepogode, koje mogu za dan uništiti rod. Grad se uvek javlja na istim područjima – smatra Milošević.

Prema Miloševićevim rečima, najveću štetu po pravilu uvek imaju proizvođači, dok vlasnici hladnjača uvek mogu da se izvuku iz loše godine.

– Kada vam rod bude umanjen, onda na tržište počinju da se javljaju drugi, i u toj piramidi proizvođač strada. Vlasnici hladnjača će da uvezu maline, pomešaće sa našim, i neće biti u gubitku. Čak i ako rod prođe solidno, njega ne prati kvalitet. Maloprodaja bi možda nekada mogla biti značajna, ali Srbi nemaju kulturu kupovine maline u marketima – objasnio je profesor Milošević.

I profesor Miladin Ševarlić je sličnog mišljenja, te ističe da se rod maline ne može odraziti na potrošače, jer je potrošnja vrlo mala u Srbiji.

– Može se desiti da malina bude još skuplja, ali potrošnja je ionako mala zbog visoke cene u maloprodaji. Slab rod maline će se odraziti na trgovinski bilans Srbije, odnosno, imaćemo manji izvoz. Ali i pored toga, teško je reći kako će se odraziti na otkupnu cenu. Velike korporacije koje imaju hladnjače diktiraju cenu, i nikada se ne oslanjaju samo na jedno područje, već miksuju maline iz Srbije, Bosne i Makedonije. Onda ne možete da očekujete višu cenu – kaže Ševarlić.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Smotra recitatora

Oglasna Tabla

Počinje isplata devizne štednje bivšim štedišama SFRJ, po osnovu presude u Strazburu

Oglasna Tabla

Održana sednica Skupštine opštine Požega

Oglasna Tabla

Sestre oživele nanin vez i dedine krojeve: Sa tavana stižu izuzetne kolekcije

Oglasna Tabla

Od 15. do 19. jula održaće se 57. MOSI i 8. „Zlatarfest“

Oglasna Tabla

Otvaranje izložbe „Rujanski starešina Jovan Mićić“

Oglasna Tabla

Repertoar pozorišnih predstava za mart u Kulturnom centru na Zlatiboru

Oglasna Tabla

Lako je tebi kada imaš brata: Predivna pesma Mike Antića o bratskoj ljubavi

Oglasna Tabla

Jogurt kocke: Jeftin kolač koji se brzo i lako sprema (VIDEO)

Oglasna Tabla