ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ПРАВОСЛАВЉЕ

Српска православна црква данас слави Ћириловдан, празник мајке и деце


Српска православна црква  данас прославља Ћириловдан – празник Светих мученика Кирика и Јулите, сина и мајке који су страдали у великим прогонима хришћана за време цара Диоклецијана. Реч је о ранохришћанским мученицима за чије поштовање је везан велики број народних обичаја и веровања.

Према предању, Света Јулита је била племићког рода, али је рано остала удовица, сама са својим новорођеним сином Кириком. Како је и сама била хришћанка, и дете је одмах крстила и од малена га учила вери.

Када је цар Диоклецијан наредио прогон хришћана, Јулита и Кирик су ухваћени и изведени пред судију. Како мајка није желела да се одрекне своје вере, судија јој, каже прича, узе дете и поче га миловати. Но, Кирик повика: “Ја сам хришћанин, пусти ме матери!” и поче рукама да гребе судију и отима се. Судија се расрди и тресне Кирика о земљу, а дете се скотрља низ степенице и умре. После многих мука и Јулита је убијена 304. године.

Један део моштију светих мученика Кирика и Јулите налазе се у Охриду у цркви Свете Богородице Болничке. Светим мученицима Кирику и Јулити посвећен је манастир Светих Кирика и Јулите, познат у народу и као манастир Свети Ћирик. Налази се у близини села Смиловци код Димитровграда у епархији нишкој. Манастир је 1984. проглашен за непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије.

Читава села и породице данас у Србији славе Светог Кирика и његову мајку Јулиту. Верује се да Свети Кирик/Ћирил штити од кожних болести, па се овог дана сви који имају здравствених проблема за кожом купају на изворима и рекама.

Слично, постоји прича да овај светац има власт над сунчевим зрацима и лечи. У неким сеоским крајевима Србије и данас постоји обичај склањања страшила са њива, јер данас нису потребна. Верује се да Свети Ћирил штити од птица грабљивица.

Како је ово, пре свега празник љубави мајке и детета, жене на данашњи дан треба да избегавају да грде и вичу на децу, јер ће верује се, у противном бити болесна преко године. Овог древног “правила” придржавају се и остали укућани, па је данас празник коме се малишани нарочито радују, јер ће им се испуњавати свака жеља.

Зато, драге мајке, проведите овај дан са својим малишанима. Прошетајте са њима, играјте се и волите их – сви ћете бити срећнији!

Извор: Курир

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА