ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Српска гробља на Космету оскрнављена, преорана, поплочана – зашто их уништавају

Срби на Косову и Метохији – где могу и где је безбедно – изашли су на православна гробља на Задушнице. Гробља у градовима су пред зимске задушнице делимично очишћена, чиме су трагови оштећених и порушених споменика – постали видљивији. Послератне власти на Косову показале су велику небригу према прасвославним гробљима. Осим што су запуштена, мало је гробаља која нису оскрнављена.

Историчари и истраживачи, забележили су речи француског маршала Фердинанда Фоша: „Отаџбина – то је земља, то су гробови. Народ који изгуби сећање, престаће да постоји“.

На приштинском православном гробљу сахрањени су пали француски војници у Првом светском рату: Споменик, подигнут њима у част и изнад њега француска застава стоје недирнути.

Неколико дестина метара даље су стотине гробова и споменика упокојених Срба. За разлику од француског, српска обележја су углавном оскрнављена и порушена.

До удара на српска гробља долази након јуна 1999. године, по окончању сукоба на Косову и Метохији. Приштинско гробље је једно међу хиљаду видљивих на тој територији.

Професорка у пензији Митра Рељић, годинама обилази православна гробља на Косову и бележи њихово стање.

У књизи „Српска гробља на Косову и Метохији“ сведочи о уништеној споменичкој и језичкој баштини. Бележи да је на гробљима која су дошла на удар фанатика, порушено од 30 до 100 посто споменика.

„Често чујемо дезинформацију о пет-шест хиљада споменика. То је стари податак и вероватно је толико страдало споменика у првом налету 1999. године. Данас можемо говорити са сигурношћу да је на српским гробљима на Косову и Метохији, порушено, уништено више десетина хиљада споменика“, каже проф. Рељић.

Српска реч сахранити значи сачувати, а такво значење садржано је у називима за гробље безмало код свих хришћанских народа. Надгробни споменик знак је сећања на уснуле претке.

Према доступним нам подацима, почев од 1999. године, више од 50 православних гробаља је потпуно затрто и не препознаје им се локација.

Гробља – чувари идентитета 

Професорка Рељић наводи примере преораног гробља у Речанима, у депонију смећа претвореног, потом поплочаног гробља у центру Ђаковице, песком насутог гробља у Великој Реци код Вучитрна, без иједног споменика осталог старог гробља Стојковића у Бућану код Пећи, које је, треба подсетити, било укључено на листу српских споменика културе.

Приморани да напусте Косово и Метохију 1999. године, Срби су оставили куће и имања. Са њима је отишла и заштита гробова њихових предака.

„То су најбољи сведоци српског идентитета косовско-метохијског простора. Нема бољих сведока. Према томе, одговор на питање зашто их уништавају је једноставан. Просто зато, да нам пониште српски идентитет косовско-метохијских простора“, наводи професорка Рељић.

Уз веома ретке изузетке, сва српска гробља, сеоска и градска, у албанском окружењу, као и она на рубовима српских насеља, била су мета рушитеља. Остала су читава само гробља која се налазе у дубини српских села.

Фото: принт скрин

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас славимо летњег Светог Николу – Пренос моштију Светог оца Николаја

Са протеста у Ужицу поручено: Дишите дубоко, не Дубоко (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јако невреме праћено градом и бујицама погодило ужички крај и околину (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање