OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Srednja Ugostiteljsko – turistička škola: Do 30. maja nastava na internetu (VIDEO)

U Ugostiteljsko – turističkoj školi u Čajetini nastava od kuće održavaće se do 30. maja, dok od 1. juna počinje period za popravljanje ocena u prostorijama škole, gde će se održati i završni ispiti za maturante. Za novu školsku godinu 2020/21 planira se upis 120 učenika, a predstavljanje škole osmacima biće drugačije u odnosu na prethodne godine.

Neuobičajeno prazne klupe slika su svih škola u Srbiji ovog proleća, a tako je i u Ugostiteljsko – turističkoj školi čijim učenicima će nastava od kuće trajati do 30. maja. Od uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja škole, nastava je premeštena na on lajn platformu koju je škola oformila na svom sajtu, uz upućivanje i na RTS kod opšte – obrazovnih predmeta. Na ovoj internet učionici postavljene su lekcije, raspoređene po odeljenjima i rasporedu časova, kao i sistem za slanje domaćih zadataka. Neki od najboljih radova koje su đaci pripremali kod kuće tokom nastave na daljinu postavljeni su na uvid na sajtu. Međusobna komunikacija obavlja se i preko elektronske pošte i telefonski. Nastava je uglavnom opisno ocenjivana, a zajedno sa ocenama iz prethodnog dela školske godine, doći će se i do brojčanih zaključnih ocena. Za učenike završnih razreda eventualno popravljanje ocena biće organizovano od 1. do 3. juna, dok ostali učenici ocene mogu popravljati od 8. do 19. juna.

„Sva ta nastava je bila usmerena da se s postigne odgovarajući ishod u tom učenju. Ogroman broj učenika, skoro svi, je bio zastupljen na toj platformi, oni su slali svoje radove, sarađivali sa profesorima. Nastava je opisno ocenjivana, ali ima i brojčanih ocena. Mi smo imali prosek u svemu tome, da vidimo kakvo je stanje i tražila sam da dobijem izveštaje koliko su učenici aktivni i koliko učestvuju, da li su roditelji zadovoljni ovakvom vrstom nastave i ono što smo dobili na osnovu svih upitnika koje smo prosledili je zadovoljavajuće. Ima određen broj pojedinaca koji je manje učestvovao, ali to je kao i u redovnoj nastavi, nisu svi učenici podjednako angažovani,“

kaže direktorka UTŠ Višnja Smiljanić. Nastava na daljinu se sprovodi uspešno, i kako kažu u školi, iako se i učenici i profesori prvi put susreću sa ovim vidom funkcionisanja, iskustva su pozitivna i zadovoljavajuća, a na kraju školske godine se moraju pripremiti i izveštaji o radu.

Polaganje završnog ispita za maturante sprovešće se u prostorijama škole od 3. juna do 12. juna. Okupljanja đaka u junu biće organizovana uz poštovanje pravila da u jednoj učionici može biti 10 učenika i jedan profesor.

„Maturski ispiti sastoje se iz više delova. Maturanti u četvorogodišnjim obrazovnim profilima jedan dan polažu srpski jezik i književnost, a nakon toga polažu testove stručno – teorijskog znanja i imaju odbranu praktičnih radova. Maturski ispit traje više dana, zato je predviđeno od 3. do 12. juna da škola napravi raspored polaganja i mi smo to već uradili,“

dodaje direktorka UTŠ. Ove godine onemogućeno je direktno predstavljanje škole učenicima osmog razreda kao ranijih godina, ali su svim osnovnim školama u Zlatiborskom okrugu poslati materijali koji preporučuju da se upiše srednja škola u Čajetini. Već je odštampan školski časopis Korak koji predstavlja rad škole i usmeren je ka budućim učenicima. Na sajtu škole postavljena je i prezentacija koja govori o odlikama škole kao što su materijalno tehnička – opremljenost, organizacija nastave sa dualnim obrazovanjem. Obrazovni profili koji se ove godine upisuju su: turističko – hotelijerski tehničar (30 učenika), kulinarski tehničar (30 učenika), ekonomski tehničar (30 učenika), i kombinovano odeljenje dualnog obrazovanja sa po 15 kuvara i konobara.

„Ono što još planiramo da uradimo, to je kad učenici osmog razreda dođu u osnovne škole, jer oni će imati pripremnu nastavu za polaganje završnih ispita, da zamolimo za fizički kontakt sa grupama učenika, da dobijemo mogućnost bar na području naše opštine da se učenicima približe ova zanimanja koja ćemo sledeće školske godine upisivati,“

zaključuje direktorka Smiljanić. Od uvođenja vanrednog stanja izostala je i praktična nastava, kako za učenike odeljenja po dualnom obrazovanju, tako i za ostala odeljenja koja imaju praksu, ali su teme odrađene teorijski. Iz Ugostiteljsko – turističke škole najavljuju da će se u prva dva meseca iduće školske godine nadoknaditi ono što je propušteno u ovoj.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas dodeljeni ugovori za zaposlenje 53 lica u Novoj Varoši!

Oglasna Tabla

Ubrzani radovi na rekonstrukciji puta Užice – Sušica

Oglasna Tabla

Hiljade čamaca i ovog jula zaploviće Drinom

Oglasna Tabla

Gimnazije u Užicu, Požegi i Prijepolju upisuju računarska odeljenja, užicka dobija jedno sportsko

Oglasna Tabla

Neverovatna majstorija Danila Petronijevića (11): Sam sebi napravio kuću

Oglasna Tabla

Raspisani pozivi za mere aktivne politike zapošljavanja

Oglasna Tabla

Klik i zvanično u drugoj ligi!

Oglasna Tabla

Mikoš Rnjaković – 27 puta šampion, ljubimac publike, pravi kralj na dva točka

Oglasna Tabla

Nakon pola veka Užice dobija novi hotel sa četiri zvezdice

Oglasna Tabla