13.5 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Православна црква и њени верници 19. октобра обележавају дан посвећен Светом Томи, Христовом апостолу који није одмах поверовао у васкрснуће Исуса.
Тада се Исус Христ поново јавио ученицима, а Томи се посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, како више не би био неверан. Тома није био само неверан, већ је имао проблема са временом.
У Новом звету је записано да је једини од апостола закаснио на погреб Пресвете Богородице, па је на његово инсистирање гроб отворен. Тада се видело да је њен гроб празан, да се Богородица узнела у небо, а да је у гробу остао само свети покров, који је касније пренесен у Цариград.
Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Богородица, то неће бити ускоро.
Томиндан се у многим крајевима слави као крсна слава.
Славе га дунђери и дрводеље као еснафску славу, па на тај дан ништа не раде, као и бачвари, колари, столари, ужари, бунарџије, калдрмџије и зидари.
У неким крајевима се верује да Свети Тома штити вернике од вукова.
Постоји стара српска изрека „Свети Тома, седи дома“, па се на овај дан нигде не иде (изузев у цркву), и то је најважнији обичај који би на данашњи дан требало испоштовати.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla