OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Православна црква и њени верници 19. октобра обележавају дан посвећен Светом Томи, Христовом апостолу који није одмах поверовао у васкрснуће Исуса.
Тада се Исус Христ поново јавио ученицима, а Томи се посебно обратио да пружи руку и додирне му ребро, како више не би био неверан. Тома није био само неверан, већ је имао проблема са временом.
У Новом звету је записано да је једини од апостола закаснио на погреб Пресвете Богородице, па је на његово инсистирање гроб отворен. Тада се видело да је њен гроб празан, да се Богородица узнела у небо, а да је у гробу остао само свети покров, који је касније пренесен у Цариград.
Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Богородица, то неће бити ускоро.
Томиндан се у многим крајевима слави као крсна слава.
Славе га дунђери и дрводеље као еснафску славу, па на тај дан ништа не раде, као и бачвари, колари, столари, ужари, бунарџије, калдрмџије и зидари.
У неким крајевима се верује да Свети Тома штити вернике од вукова.
Постоји стара српска изрека „Свети Тома, седи дома“, па се на овај дан нигде не иде (изузев у цркву), и то је најважнији обичај који би на данашњи дан требало испоштовати.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za subotu – 30. maj

Oglasna Tabla

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla

JКP Treći septembar bogatije za tri kamiona, dar beogradske Gradske čistoće

Oglasna Tabla

Protestuju vlasnici turističkih čamaca na Uvcu

Oglasna Tabla

Izvo’lte, Srbi! Grci nama neće tražiti potvrdu na ulasku u zemlju

Oglasna Tabla

Đačke ekskurzije moguće su od 1. juna

Oglasna Tabla

Stamatović: Zakon o poreklu imovine ključan za borbu protiv kriminala i korupcije

Oglasna Tabla

Pokloni za mališane u školi za gluvoneme „Miodrag Matić“

Oglasna Tabla

Đoković primio nagradu za izuzetan doprinos promociji Srbije u svetu

Oglasna Tabla