ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Срећан празник! – „Да нам живи, живи рад!“

Данас је Међународни празник рада – 1. мај који се у нашој земљи традиционално обележава у виду првомајских уранака, али и кроз протесте радничких синдиката.

Празник рада је установљен у знак сећања на 1. мај 1886. године, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време. Организатори протеста су захтеве претходно упутили послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума.

Штрајк у Чикагу почео је 1. маја, 3. маја је дошло до сукоба, а 4. маја су организоване радничке демонстрације на тргу Хејмаркет. Том приликом седам полицајаца и четири радника изгубила су живот, а десетине људи је било рањено. Седморица синдикалних активиста осудјена су на смрт.

На Првом конгресу Друге Интернационале одржаном 1889. године одлучено је да 1. мај буде заједнички празник свих земаља. Од 1890. године, 1. маја широм света одржавају се масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.

Наш народ има традицију да овог дана организује уранак на познатим излетиштима, викендицама, поред река, уз добро друштво и роштиљ.

Медијска кућа Ани пресс, Портал Пирот Плус онлајн и Наxи Плус радио свим грађанима Пирота и посетиоцима портала честита празник!

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила