Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Срећан празник! – „Да нам живи, живи рад!“

Данас је Међународни празник рада – 1. мај који се у нашој земљи традиционално обележава у виду првомајских уранака, али и кроз протесте радничких синдиката.

Празник рада је установљен у знак сећања на 1. мај 1886. године, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време. Организатори протеста су захтеве претходно упутили послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума.

Штрајк у Чикагу почео је 1. маја, 3. маја је дошло до сукоба, а 4. маја су организоване радничке демонстрације на тргу Хејмаркет. Том приликом седам полицајаца и четири радника изгубила су живот, а десетине људи је било рањено. Седморица синдикалних активиста осудјена су на смрт.

На Првом конгресу Друге Интернационале одржаном 1889. године одлучено је да 1. мај буде заједнички празник свих земаља. Од 1890. године, 1. маја широм света одржавају се масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.

Наш народ има традицију да овог дана организује уранак на познатим излетиштима, викендицама, поред река, уз добро друштво и роштиљ.

Медијска кућа Ани пресс, Портал Пирот Плус онлајн и Наxи Плус радио свим грађанима Пирота и посетиоцима портала честита празник!

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Радови на реконструкцији улице Исидоре Секулиц.

Још 239 нових корисника еколошки прихватљивих енергената у индивидуалним домаћинствима

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем