Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Srećan Božić!

Svi vernici koji praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.
Prema predanju, Isus je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Ovaj praznik danas obeležavaju Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Najvažniji simbol Božića u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda su jasle, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja. Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. veka.

U kućama vernika venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Za božićne praznike velika pažnja posvećuje se i jelci, a poklone dobijaju deca koja recituju, pevaju i sviraju božićne pesme.

Papa Franja pozvao vernike da pomognu siromašnima

Papa Franja je u misi na Badnje veče rekao da bi ljudi trebalo da se osećaju obaveznim da pomognu siromašnima jer je i sam Isus rođen kao siromašan izopštenik.

Papa je istakao da bi na Božić svi trebalo da se osvrnu na „naše nepravde pričinjene tolikom velikom broju naše braće i sestara umesto da nastoje da ostvare beskrajne težnje za posedovanjem i kratkotrajnim zadovoljstvima“.

Misa je zbog pandemije korona virusa održana ranije u zadnjem delu bazilike Svetog Petra, a prisustvovalo je manje od 100 ljudi, uz nekoliko kardinala i biskupa. U normalnim okolnostima misa se održava u glavnom delu bazilike, kada obično dođe do 10.000 ljudi.

Svi osim pape i članova malog hora nosili su zaštitne maske tokom mise, koja je počela dva sata ranije kako bi malobrojni prisutni mogli da se vrate svojim domovima pre policijskog časa koji počinje u 10 sati uveče.

Papa će danas pročitati „Urbi et Orbi“ poruku iz sale unutar Vatikana umesto sa balkona na Trgu Svetog Petra, kada se obično okupe desetine hiljada ljudi.

Autor: Tanjug, RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА