-2.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Srebrni hemičar iz Užica: Morate želeti da osvojite nauku

“Najbitniji su volja i želja, morate želeti da osvojite nauku, da steknete znanje, potrebno je dosta truda i rezultati će doći”, kaže za RSE Igor Topalović, tek svršeni užički gimnazijalac, nakon osvajanja srebrne medalje na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu.

Igor se takmičio sa preko 300 učesnika iz 80 zemalja. Teško je doći na Olimpijadu, kaže nam Igor koji je ove školske godine završio gimnaziju kao đak generacije i upisao Hemijski fakultet u Beogradu, bez polaganja prijemnog ispita, jer je do sada imao brojne nagrade na republičkim takmičenjima.

“Najvažniji i najneizvesniji trenutak takmičenja je dok se čekaju rezultati, puno je emocija, i u trenutku kada sam čuo svoje ime, bio sam presrećan. Gradivo je mnogo opširnije nego ono srednjoškolsko, koje je osnov da razumemo bilo šta više od toga, i za ovo takmičenje konkretno morate sami da tražite po literaturi, da kopate po izvorima, naravno, tu su i profesori da vam pomognu”, kaže Topalović.

Takmičarski deo na Olimpijadi traje deset sati, odnosno dva dana. Prvo je praktični petosatni rad u laboratoriji, a drugi dana je teorijski deo.

Za Olimpijadu se Igor najviše samostalno pripremao, a dve nedelje, zajedno sa ostalim takmičarima iz Srbije, proveo je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i Hemijskom fakultetu u Beogradu. Mentori su im bili profesori Niko Radulović i Dušan Sladić.

“Pored univerzitetskih profesora koji su mi bili mentori, veliku zaslugu za medalju ima i moja profesorka hemije iz Gimnazije u Užicu, Slavica Vejović”, kaže Topalović.

Igor se pored hemije takmičio i iz matematike, fizike, srpskog i francuskog jezika i do sada osvojio brojne nagrade na republičkim takmičenjima.

“Vrlo je važna organizacija vremena, tako se sve postiže, to govori moje iskustvo, ja imam dovoljno vremena za sebe ali i da se pripremim za brojna takmičenja na kojima sam do sada učestvovao”, priča Igor.

Pre nego što pođe na fakultet, Igor ulazi u nova naučna otkrića u Istraživačkoj stanici Petnica, a u budućnosti bi voleo da se bavi naučno-istraživačkim radom i da bude profesor na fakultetu.

“Ja sam polaznik programa hemije u Petnici već četiri godine, i do sada sam radio petnaest seminara i dva istraživačka projekta, a evo sada ću raditi i treći. Preporučio bih svim mladim ljudima koje iole zanima nauka da se prijave u Petnicu, to je zaista divno mesto da pokažete privrženost nauci, ali i da napredujete u znanju iz neke oblasti”, objašnjava Todorović.

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, pored Igora, medalje su osvojili i Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije Beograd i Mihailo Mirković iz Prve beogradske gimnazije. Oni su dobili bronzanu medalju a učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.

Izvor: slobodnaevropa.org

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla