Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Srebrni hemičar iz Užica: Morate želeti da osvojite nauku

“Najbitniji su volja i želja, morate želeti da osvojite nauku, da steknete znanje, potrebno je dosta truda i rezultati će doći”, kaže za RSE Igor Topalović, tek svršeni užički gimnazijalac, nakon osvajanja srebrne medalje na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu.

Igor se takmičio sa preko 300 učesnika iz 80 zemalja. Teško je doći na Olimpijadu, kaže nam Igor koji je ove školske godine završio gimnaziju kao đak generacije i upisao Hemijski fakultet u Beogradu, bez polaganja prijemnog ispita, jer je do sada imao brojne nagrade na republičkim takmičenjima.

“Najvažniji i najneizvesniji trenutak takmičenja je dok se čekaju rezultati, puno je emocija, i u trenutku kada sam čuo svoje ime, bio sam presrećan. Gradivo je mnogo opširnije nego ono srednjoškolsko, koje je osnov da razumemo bilo šta više od toga, i za ovo takmičenje konkretno morate sami da tražite po literaturi, da kopate po izvorima, naravno, tu su i profesori da vam pomognu”, kaže Topalović.

Takmičarski deo na Olimpijadi traje deset sati, odnosno dva dana. Prvo je praktični petosatni rad u laboratoriji, a drugi dana je teorijski deo.

Za Olimpijadu se Igor najviše samostalno pripremao, a dve nedelje, zajedno sa ostalim takmičarima iz Srbije, proveo je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i Hemijskom fakultetu u Beogradu. Mentori su im bili profesori Niko Radulović i Dušan Sladić.

“Pored univerzitetskih profesora koji su mi bili mentori, veliku zaslugu za medalju ima i moja profesorka hemije iz Gimnazije u Užicu, Slavica Vejović”, kaže Topalović.

Igor se pored hemije takmičio i iz matematike, fizike, srpskog i francuskog jezika i do sada osvojio brojne nagrade na republičkim takmičenjima.

“Vrlo je važna organizacija vremena, tako se sve postiže, to govori moje iskustvo, ja imam dovoljno vremena za sebe ali i da se pripremim za brojna takmičenja na kojima sam do sada učestvovao”, priča Igor.

Pre nego što pođe na fakultet, Igor ulazi u nova naučna otkrića u Istraživačkoj stanici Petnica, a u budućnosti bi voleo da se bavi naučno-istraživačkim radom i da bude profesor na fakultetu.

“Ja sam polaznik programa hemije u Petnici već četiri godine, i do sada sam radio petnaest seminara i dva istraživačka projekta, a evo sada ću raditi i treći. Preporučio bih svim mladim ljudima koje iole zanima nauka da se prijave u Petnicu, to je zaista divno mesto da pokažete privrženost nauci, ali i da napredujete u znanju iz neke oblasti”, objašnjava Todorović.

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, pored Igora, medalje su osvojili i Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije Beograd i Mihailo Mirković iz Prve beogradske gimnazije. Oni su dobili bronzanu medalju a učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.

Izvor: slobodnaevropa.org

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani u kupovinu u subotu umesto u nedelju

Oglasna Tabla