18.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Srbin od limenki piva napravio uređaj za grejanje kuće

Paraćinac Darko Milićević pre dve godine oduševio je mnoge svojim genijalnim izumom i zaslužio da se nađe u rubrici “Verovali ili ne”.

Informatičar i matematičar po struci, od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet, na volšeban način, zagreva na plus 51, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću.

Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagreje sobu, veći bi rešio problem u svakoj sobi, ali Milićević tvrdi da “stvar funkcioniše“, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno.

Kroz seriju fotografija na svom Fejsbuk profilu prikazao je čitav postupak izrade, korak po korak. Projekat je trajao nekoliko meseci, a pred zimu je gotovu ploču montirao na južni zid kuće, jer su tu sunčevi zraci najjači.

ueđaj za grejanje kuće od limenki piva

Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu.

Evo kako je ovaj kreativni Paraćinac objasnio postupak izrade svog genijalnog izuma:

ueđaj za grejanje kuće od limenki piva

Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar.

Tako napravljen ram od jednog kvadrata izolovao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam, takođe, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu.

Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44. Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema.

U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grejni sistem košta oko 60 evra, bez rada – svodi računicu Milićević.

Ovako mala ploča ne može kuću sama da zagreje, ali za dogrevanje znači. Izvršio sam merenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazduh temperature 51,8 stepeni. Mana je što grejanje radi samo kad je dan sunčan – objašnjava profesor koji ima još pregršt ideja.

 

Osim ove solarne ploče, napravio je i autentični nož za burek, mnogo jači od onog koji može da se kupi u radnjama. Specijalista je za razvijanje domaćih kora i pravljanje najraznovrsnijih nadeva.

Izvor: Telegraf

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla