ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Плаћенији су од професора или лекара, али Србији недостаје око 20.000 возача. Грађани који су вешти за воланом, радије одлазе у друге земље, па смо принуђени да ову професију која је у дефицитиу – увозимо.

Србија мучи муку са возачима, а у прилог томе говоре и огласи. Тако је само у прошлој години, према статистици сајта Инфостуд, објављено више од 2.600 огласа у којима се траже возачи, а најтраженији су они Б категорије.

Саобраћајне школе широм земље сваке године „избаце“ око 1.000 нових возача, док потребе тржишта захтевају још два пута толико особа са возачким дозволама Ц и Д категорије.

Колико је ово занимање тражено говори и чињеница да ће за вожњу аутобуса моћи да полажу и возачи са пробном дозволом.

Што се зараде тиче, она варира од самог возила, па је тако просечна плата возача аутобуса 80.000 динара, а као додатак могу се урачнати бонуси за ноћни рад. Они који возе службена возила, у просеку зарађују од минималца, па до 100.000 динара.

Плате возача у Немачкој прелазе 2.500 евра. Како се може видети у огласима за посао за рад у овој земљи, готово поред сваког је назначено „Хитно“. Почетна плата која се нуди је махом око 2.400 евра.

„Толики новац могу да зараде искусни возачи који раде у јаким домаћим компанијама које имају разрађен посао у иностранству, док су у унутрашњем саобраћају зараде ниже. Ипак, основни проблем је у томе што је приступ професији возача веома скуп. Конкретно, да бисте добили дозволу да управљате камионом или аутобусом потребно вам је од 2.500 до 3.500 евра, што одвлачи људе од овог посла, а уз то је и добијање дозвола процес који траје веома дуго“, рекао је за Инфостуд Горан Алексић из Пословног удружења друмског саобраћаја Србије.

Фали нам 500 возача у Београду, градски превоз возе странци
Председник синдиката „Правда“ у Градском саобраћајном предузећу (ГСП) Београд Зоран Стефановић оценио је да том предузећу недостаје око 500 возача, а да се странци који су ангажовани као возачи не сналазе добро у тој улози зато што не познају довољно језик и градске улице.

На друштвеним мрежама неретко освану снимци возача који су у Србију дошли из иностранства, а који не умеју да се снађу у Београду, па залутају улицама престонице.

Извор: Нова.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА