ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Директор Србијашума Игор Брауновић рекао је да су испоруке сировине пелетарима настављене и да је то јавно предузеће данас испоручило произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, због чега му није јасно зашто су стоваришта празна.

Он је за РТС рекао да потражња за огревним дрветом енормно расте и да је највећа у Београду. Од 5. августа на снази је ограничење цене пелета на 38.000 динара за тону. Забрањен је и извоз пелета и огревног дрвета како би се стабилизовало тржиште.

Код Србијашума кубик дрва био је много јефтнији него на тржишту, па им је Влада Србије одобрила повећање цене за 15 одсто.

На стовариштима све што стигне већ је уговорено, одмах се испоручује домаћинствима и праве се нове листе чекања – и за дрва и за пелет. Снабдевачи и произвођачи пелета кажу да нормализација тржишта сада зависи од Србијашума.

Брауновић је рекао да мере Владе, пре свега, имају за циљ да ограниче „неосновано дивљање цена пелета“.

„Што се испорука Србијашума тиче према пелетарима, она је настављена у још већем обиму и биће настављена. Србијашуме су на данашњи дан ове године испоручиле произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, што значи да смо обезбедили произвођачима између 40 и 50 процената сировине, да би задовољили потребе домаћинстава у Србији“, истакао је Брауновић.

Навео је да је повећан број произвођача пелета, због чега су морали равномерно да испоручују сировину, па су произвођачи са већим капацитетом трпели.

На стовариштима готово да нема пелета, произвођачи наводе да чекају од Србијашума сировину, али Брауновић наглашава да му није јасно зашто су стоваришта празна ако су Србијашуме, како тврди, обезбедиле скоро половину сировине за пелет за годишње потребе грађана Србије.

„Мислим да ће ове мере довести до тога да се то врло брзо реши“, истакао је Брауновић.

Он је рекао да Србијашуме ;имају велики проблем да обезбеде раднике, поготово оне који раде тешке послове у шумарству – сечу и извлачење. Из Министарства енергетике најављено је да ће у сечи помоћи и војска.

Кубик дрва код Србијашума сада кошта 4.000 динара, а са одобреним поскупљењем коштаће ;око 5.300 динара. И грађани се могу јавити газдинствима и директно купити дрва, међутим Србијашуме су 25. јула привремено обуставиле продају.

Брауновић је истакао да су организовали кол-центар због огромне потражње, али да се јављају и они који никада нису куповали дрва од Србијашума. Нагласио је да не желе да буду неозбиљни и приме поруџбине које не могу да реализују.

„Обуставили смо пријаве за огревно дрво и чекамо да испоручимо становништву поруџбине које смо примили. Ове године смо, на данашњи дан, испоручили 100.000 кубних метара грађанима, у односу на 70.000 кубних метара прошле године“, навео је Брауновић.

Н1 Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА