Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Директор Србијашума Игор Брауновић рекао је да су испоруке сировине пелетарима настављене и да је то јавно предузеће данас испоручило произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, због чега му није јасно зашто су стоваришта празна.

Он је за РТС рекао да потражња за огревним дрветом енормно расте и да је највећа у Београду. Од 5. августа на снази је ограничење цене пелета на 38.000 динара за тону. Забрањен је и извоз пелета и огревног дрвета како би се стабилизовало тржиште.

Код Србијашума кубик дрва био је много јефтнији него на тржишту, па им је Влада Србије одобрила повећање цене за 15 одсто.

На стовариштима све што стигне већ је уговорено, одмах се испоручује домаћинствима и праве се нове листе чекања – и за дрва и за пелет. Снабдевачи и произвођачи пелета кажу да нормализација тржишта сада зависи од Србијашума.

Брауновић је рекао да мере Владе, пре свега, имају за циљ да ограниче „неосновано дивљање цена пелета“.

„Што се испорука Србијашума тиче према пелетарима, она је настављена у још већем обиму и биће настављена. Србијашуме су на данашњи дан ове године испоручиле произвођачима пелета већу количину него на исти дан 2021. године, што значи да смо обезбедили произвођачима између 40 и 50 процената сировине, да би задовољили потребе домаћинстава у Србији“, истакао је Брауновић.

Навео је да је повећан број произвођача пелета, због чега су морали равномерно да испоручују сировину, па су произвођачи са већим капацитетом трпели.

На стовариштима готово да нема пелета, произвођачи наводе да чекају од Србијашума сировину, али Брауновић наглашава да му није јасно зашто су стоваришта празна ако су Србијашуме, како тврди, обезбедиле скоро половину сировине за пелет за годишње потребе грађана Србије.

„Мислим да ће ове мере довести до тога да се то врло брзо реши“, истакао је Брауновић.

Он је рекао да Србијашуме ;имају велики проблем да обезбеде раднике, поготово оне који раде тешке послове у шумарству – сечу и извлачење. Из Министарства енергетике најављено је да ће у сечи помоћи и војска.

Кубик дрва код Србијашума сада кошта 4.000 динара, а са одобреним поскупљењем коштаће ;око 5.300 динара. И грађани се могу јавити газдинствима и директно купити дрва, међутим Србијашуме су 25. јула привремено обуставиле продају.

Брауновић је истакао да су организовали кол-центар због огромне потражње, али да се јављају и они који никада нису куповали дрва од Србијашума. Нагласио је да не желе да буду неозбиљни и приме поруџбине које не могу да реализују.

„Обуставили смо пријаве за огревно дрво и чекамо да испоручимо становништву поруџбине које смо примили. Ове године смо, на данашњи дан, испоручили 100.000 кубних метара грађанима, у односу на 70.000 кубних метара прошле године“, навео је Брауновић.

Н1 Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА