Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa – „Moderninu“, koja je RNK, kao i „Fajzerova“. Virusolog dr Milanko Šekler objasnio je da je „Modernina“ vakcina sličnog principa kao i „Fajzerova“, s tim što duže drži antitela. Ključ je, kaže, možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod „Moderne“

„Ništa posebno se ne razlikuju „Fajzerova“ i „Modernina“, obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle „Modernine“ traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju”, kaže dr Šekler.

On dodaje da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i „Modernina“, izazivaju sterilitet jer „apsolutno nigde to nije zabeleženo“. Navodi da je „Modernina“ vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

Reakcije su malo drastičnije od „fajzera“, zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura, i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu – priča virusolog.

On objašnjava koje su prednosti RNK vakcine.

„Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela”, kaže virusolog Šekler.

GZS/PINK

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“