ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија победник Балканског првенства у планинарској оријентацији (видео)

Репрезентација Србије победила је на Балканском првенству у планинарској оријентацији одржаном на Златибору. Планинарски клуб Торник се показао као добар домаћин под покровитељством Балканске планинарске уније, а добро су се показали и чајетински такмичари у пионирској и јуниорској категорији. 

Око 130 планинара из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Северне Македоније на Златибору се такмичило у планинарској оријентацији на Балканском првенству. У овој занимљивој дисциплини циљ тимова који броје од три до пет чланова је да у што краћем року стигну до циља кроз природу уз проналажење контролних тачака. Као помоћно средство имају само мапу. Такмичари су били подељени у четири старосне категорије, код пионира је сва три прва места заузела Србија која је била прва и друга код јуниора, у сениорској конкуренцији је прва завршила Црна Гора испред две српске екипе, а код ветерана је Србија била прва и трећа а Словенија друга.

На отварању такмичења у дворани ТРК Златибор свим такмичарима је добродошлицу и срећу на стази пожелео Драгослав Гогић, председник Балканске планинарске уније. За овог искусног планинара, који је иначе и дописник Радио телевизије Србије из Крушевца је ово једна од првих активности с обзиром да је на фукнцију председника БПУ ступио овог месеца.

Првенство је почело ноћном трком која је одржана око Тић поља са стартом и циљом у ауто кампу где је тражене тачке било потребно наћи по мраку. Другог дана се 31 екипа надметала у дневој трци подно Торника, а стаза је водила и поред Рибничког језера. После дневне трке су решевани тестови теоријског знања а резултати сва три догађаја су дала победника у збирном плсаману. На крају је Србија скупила укупно 9025 бодова у четири категорије, друга је била Словенија, а трећа Северна Македонија.  

Од чајетинских такмичара у репрезентацији су били Лазар МарићНикола Бујишић и Филип Луковић у јуниорском тиму као и Милена Бујишић и Вања Туцовић у пионирској селекцији. Планинарски клуб Торник је био домаћин првенства са планинарским савезом Србије уз подршку општине Чајетина, Туристичке организације Златибор, Голд гондоле и Културног центра.

Занимљиво да је Балканско првенство највиши ранг конкуренције у овом спорту, с обзиром да се не одржавају Европска или Светска првенства у овој дисциплини.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА