Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, aukcija do kraja 2021.“

Beograd — Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, izjavila je Tanjugu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je rekla da pripreme traju, ali je zbog pandemije postupak aukcije za operatore odložen, izrazivši očekivanje da će do kraja naredne godine biti sprovedena aukcija.

„Mi smo se prirpremali za tu aukciji i pripreme su još uvek u toku, jer da bi se ona sprovela neophodno je doneti pravilnike o korišćenju spektra na određenoj frekvenciji, neophodno je doneti uredbu i mi radimo pripremu, ali je sama aukcija odložena zbog pandemije, a razlozi su pre svega ekonomske prirode“, navela je ministarka.

Dodala je da ima zainteresovanih operatora, jer je postojala zainteresovanost industrije.

Takođe, kaže da je 5G mreža namenjena pre svega inudsutriji, da to nije mreža koju će u velikoj meri moći da koriste konzumetni mobilnih sadržaja, kao što je 4G mreža.

„Dakle, ona je usmerena pre svega ka industriji, najviše autoindustriji, poljoprivredi, medicini koja u svetu koristi 5G mreže. Ali, usled globalne ekonomske krize, zbog pandemije čije razmere sada ne možemo ni da pretpostavimo, industrija se povukla, zbog pravljenja procena da li je ekonomski opravdano da se u ovom trenutku ide na ulaganja koja su ogromna kada govorimo o opremi za 5G mrežu koja je neophodna operatorima ali i samoj indsutriji“, objašnjava Matić.

Dodaje da je to razlog zašto je došlo do odlaganja aukcije ove godine.

Izrazila je nadu da će tokom 2021. okolnosti biti drugačije, da će doći do stabilizacije tržišta u čitavom svetu.

Ne smemo da zaboravimo jednu jako bitnu činjenicu, a to je da moblini operatori koji su na našem tržištu i mogu da učestvuju u aukciji, od Vipa preko Telenora, su deo međunarodnih korporacija koje odluke o ulaganjima donose na višim nivoima, kazala je ministarka telekomunikacija.

„Znači, ima mnogo razloga zbog kojih se to desilo, a mi se nadamo da će sledeće godine te velike korporacije, ipak, odlučiti da je vreme da se ponovo krene u ulaganja u 5G mrežu, i mi ćemo biti spremni. Za Republiku Srbiju je najvažnije da aukcija ukoliko dođe do nje bude u pravom trenutku i da mobilni operatori mogu da izdvoje onaj iznos koji ćemo mi proceniti za taj spektar. Jer, naš je interes da se što veća sredstva sliju u budžet“, navodi Matić.

Objasnila je da se ne može očekivati, ukoliko bi aukcija bila sprovedena u najgorem trenutku ekonomske krize, da se postigna najviša cena za taj spektar.

„Tako da treba proceniti i globalnu ekonomsku situaciju, platežnu moć, kako to procenjuju sama sedišta tih komapnija, ali verujemo da u toku sledeće godine, pretpostavljamo krajem 2021. bi moglo da dođe do toga“, najavila je ministarka Matić.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас славимо Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба “Ужички Минотаур” у Галерији Рефлектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт за Дан града: Џенан Лончаревић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење малинара Србије: Откупљивачи делују монополски, смањују откупну аконтну цену малина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија ће скупо плаћати нафту због хрватске блокаде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оливера Јевтић најбоља на Ади Циганлији у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за четвртак – 6. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милица из Пожеге има само 19 година и успешно се бави дресуром паса, од малих ногу и најопаснијим керовима прилазила је без страха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад ученици засуку рукаве и среде цело школско двориште (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА