ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија нема систем за рано упозоравање, на њега се чека дуже од деценије

Систем за рано упозоравање у ванредним ситуацијама знатно би олакшао борбу са невременом и другим непогодама.
Неопходну помоћ грађани Европске уније добијају позивом на број 112, који је јединствен за све земље чланице и омогућава контакт са свим спасилачким службама.
Национални систем 112 у Србији предвиђен је законом, али још није заживео.
Владимир Цветковић за Факултета безбедности изјавио је за РТС да би увођење система за рано упозоравање у ванредним ситуацијама Србији донело већу безбедност, а подигао би се и ниво ефикасности у управљању таквим ситуацијама.

„Последице су вишеструке. Од правовремено издатих информација умногоме зависе све мере и заштита људи. Ако благовремено не издате упозорење, грађани нису у ситуацији да реагују на прави начин“, истиче Цветковић.

Према његовим речима, у Србији постоји систем раног узбуњивања који се ослања на систем акустичних сирена, које би требало да се активирају.

Цветковић, међутим, каже да је исправност тог система доведена у питање, јер су многе сирене у критичним ситуацијама биле неисправне.

„МУП треба преко одговарајућих мобилних оператера да изда обавештења. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену“, објашњава Цветковић.

Потребна подршка

Напомиње да су у Србији испуњени законски услови за увођење система, али да примена није заживела. У МУП-у се, међутим, израђује нова национална стратегија, као и акциони план.

Наглашава да је потребна политичка подршка и посвећеност свих друштвених актера да би се активирао систем за рано упозоравање.

„Потребно је да информационо-комуникациони систем обједини системе појединачних служби и да се развију стручно-оперативне процедуре за поступање у таквим ситуацијама“, каже Цветковић.

Цветковић истиче да би било добро да у Србији постоји централизовани систем, где би сви надлежни органи били у контакту.

Саговорник РТС-а оцењује да је систем реаговања током невремена у Србији био на „врло ниском нивоу“, као и да је потребно у што краћем року унапредити стручност и опремљеност.

Од 1. јула, али које године није речено

Подсетимо да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић у јуну разговарао са амбасадорком Кине Чен Бо, којој је захвалио на донацији националног система 112, чија имплементација, како је тада најављено, почиње 1. јула.

„То ће полицији, ватрогасцима-спасиоцима и хитним медицинским службама омогућити ефикасније реаговање у хитним и ванредним ситуацијама“, нагласио је Гашић.

Но, није познато да ли је уопште почела имплементација и када би систем могао да заживи.

021

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила